Porţii: 4

Timp preparare: 1 oră şi jumătate

Ingrediente:

4 pulpe de pui
4 linguriţe de smântână
2 linguri de boia de ardei dulce
1 linguriţă de boia de ardei iute
1 lingură de făină
1,5 litri supă de pui
1 lingură de ulei
1 ceapă
4 linguriţe pastă de ardei iute (opţional)
sare și piper

Preparare:

Primul secret al acestei versiuni personale de papricaş este supa de pui. Faceţi o supă de pui (sau folosiţi una gata făcută) la a cărei fierbere, alături de carne de pui şi zarzavaturi, adăugaţi o ceapă friptă uşor pe plită sau într-o tigaie de teflon fără grăsime. Îi va da un gust dulce şi uşor afumat supei. Dacă nu aveţi supa de pui faceţi una din cuburi, la care adăugaţi ceapa şi o lingură de ulei.
Atenţie însă la concentraţie! În mod normal se adaugă 1 cub la fiecare jumătate de litru de apă. Deoarece supa va scădea mult la prepararea papricaşului, folosiţi doar 2 cuburi pentru 1,5 litri de apă pentru a nu săra prea tare mâncarea.

Al doilea secret este extragerea grăsimii de pui din piele pentru a da un plus de gust. Scoateţi pielea de pe pulpe şi tăiaţi-o în pătrăţele. Puneţi pielea de pui la rumenit într-o lingură de ulei de floarea soarelui. Prăjiţi uşor la foc mic până când toată grăsimea din piele a ieşit şi aceasta prinde a se rumeni. Strecuraţi grăsimea obţinută.
Încingeţi uleiul şi grăsimea de pui într-o cratiţă suficient de întinsă încât să încapă toate cele patru pulpe, una lângă alta, şi prăjiţi-le uşor pe ambele părţi.

Adăugaţi în craţită boiaua de ardei (dulce şi iute) şi făina şi prăjiţi-le uşor. Atenţie să nu le ardeţi!
Stingeţi totul cu supa de pui răcită.
Acoperiţi cratiţa şi fierbeţi la foc mic timp de 30 minute până când carnea este fiartă şi zeama s-a transformat într-un sos roşu şi cremos. Potriviţi se sare şi piper.

Ultimul secret pentru obţinerea unei creme fine este strecurarea papricaşului pentru îndepărtarea eventualelor cocoloaşe.
Serviţi papricaşul fierbinte în felul următor: plasaţi câte o pulpă de pui în fiecare farfurie, turnaţi sosul peste şi adăugaţi câte o linguriţă de smântână. Opţional adăugaţi câte o linguriţă de pastă de ardei iute. Papricaşul de pui se mănâncă fie cu pâine, fie cu găluşte de griş adăugate la sfârşit ca să nu le “murdăriţi”.

În Ardeal papricaşul de pui se servește cu o mămăliguță și ardei iute sau ardei murați umpluți cu varză.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și