Buna Vestire sau popular Ziua Cucului sau Blagovestenia (termenul slav corespunzător celui de Bună Vestire), este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului potrivit crestinortodox.ro.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.

Sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină şi sosirea rândunelelor, dar și primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului.

Buna Vestire în calendarul popular
Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii.

De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toți oamenii îmbrăcați in haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin.

Dacă oamenii nu ar îndeplini cu strictețe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucura de toate bogățiile pe care anul urma sa le aducă.

Superstiții de Buna Vestire. Ce nu ai voie sa faci
Sunt păstrate și transmise de-a lungul vremii mai multe obiceiuri și superstiții de Buna Vestire.

De Buna Vestire, se poate ara, dar nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsările boabele de sub brazdă.

Tradiţia populară spune că, dacă auzi cântecul cucului nemâncat şi fără niciun ban în buzunar, este un semn de rău augur.

În acelaşi timp, în unele zone rurale, bătrânii respectă tradiţia şi se adresează cucului, pentru a şti cât mai au de trăit: „Cucule, Puiucule! /Câţi ani îmi vei dărui /Până ce eu voi muri?”

Atunci când cântecul cucului răsună din partea stângă sau din spatele acelei persoane care i-a adresat cucului o întrebare, este un semn de rău augur :”Cucu-n spate mi-a cântat şi moartea m-a săgetat!”.

Tradiția mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „amenințau” cu toporul şi se stropeau cu țuică.

În Bucovina, nu se pun ouă la cloșcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieși din ele pui cu două capete şi patru picioare.

Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureș adună lucrurile de prisos de prin curți şi le dau foc.

Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureșeană, el durând până după miezul nopții sau până în zori.


Preluare: Alba24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și