Anul acesta, cercetările din proiectul amintit s-au desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, în perioada 23 iunie-5 iulie. În acest interval, echipa de specialişti în domeniul arheologiei a ales ca studiu de caz zona munţilor înalţi din Maramureşul istoric, cum ar fi: Pasul Prislop, Vf. Geamănul şi Vf. Pietrosul Rodnei. Dan Pop, şeful Secţiei de Arheologie din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Maramureş, a spus că demersul privind studierea munţilor din judeţul nostru a fost demarat din dorinţa de a se găsi mai multe situri arheologice în zona montană înaltă, din Maramureşul istoric.

„În momentul de faţă, există o mare pată albă în ceea ce priveşte descoperirile arheologice din zonele respective. În acest context, am vrut să vedem din ce cauză lipsesc atât de multe situri arheologice în Munţii Maramureşului. Mă refer aici la vestigiile din orice epocă, chiar şi cele de dată recentă”, a explicat muzeograful Dan Pop.

Linia frontului trecea prin Maramureş

Ultimele cercetări au scos la iveală, după spusele celor implicaţi, foarte multe ruine care au avut legătură cu prima conflagraţie mondială. S-au descoperit foste buncăre, cazemate, tranşee etc., toate acestea fiind dovezi ale liniei frontului, care trecea prin Maramureş în timpul Primului Război Mondial.

Radu-Alexandru Dragoman, cercetător în cadrul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române, a adăugat că documentarea şi studierea vestigiilor care atestă existenţă frontului din Primul Război Mondial pe teritoriul ţării noastre este o premieră pentru arheologia de la noi. Pe lângă mărturiile arheologice despre Primul Război Mondial, cercetările au adus în prim-plan şi descoperirea a două situri care provin din epoca paleoliticului, acestea fiind situate undeva în apropierea pârtiei de schi din Borşa.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și