Începând cu luna februarie Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş va da startul campaniei de recoltare a probelor de sânge în vederea depistării anemiei infecţioase la cabaline. Este prima acţiune de acest gen derulată de cei de la DSVSA Maramureş în acest an.
”Aceasta înseamnă că pe parcursul unei luni şi jumătate, până ne epuizăm tot efectivul de 11.800 de cabaline, medicii veterinari se vor deplasa în localităţi, vor recolta probe de sânge ce vor fi aduse la laboratorul sanitar-veterinar judeţean, în vederea depistării virusului anemiei, iar mai apoi această campanie va da startul celorlalte operaţiuni, declararea bolii la caii care vor fi găsiţi cu anemie infecţioasă şi eradicarea”, a declarat Vasile Pop, director DSVSA Maramureş.
Trebuie spus faptul că la nivelul judeţului Maramureş în momentul de faţă mai există 29 de animale de bolnave, asta ca o consecinţă a faptului că DSVSA în luna decembrie a anului trecut a mai derulat
o campanie de verificare a cailor din localităţile în care a evoluat anemia infecţioasă. Primele încărcări ale animalelor bolnave au fost efectuate deja din zona Săpânţa, Sarasău, Remeţi, Giuleşti şi Câmpulung la Tisa.
”Următoarea campanie este cea de recoltare a probelor pentru leucoză, bruceloză la efectivele de bovine şi bubaline care depăşesc 24 de luni. Ulterior se va face o vaccinare antipseudopestoasă la păsări, acţiune care este efectuată de către medicii veterinari în curţile proprietarilor, cu scadenţă la o lună jumătate-două luni, până epuizăm întregul efectiv.
DSVSA are programate apoi campanii tuberculinare. În acest an dorim să facem achiziţiile mai devreme, în sensul că în planul naţional strategic există premiza apariţiei în primăvară, înainte de ieşirea la păşune, moment în care această campanie va fi prezidată de o campanie antiparazitare. Astfel se face şi deparazitarea animalelor cu două săptămâni înaintea de scoaterea la păşune şi efectuarea practică a tuberculinării”, a concluzionat Vasile Pop.
Preluare: InfoMM.ro