Numeroase substante nutritive joaca un rol cheie in sanatatea oaselor. O astfel de substanta pare sa fie magneziul- explica autorul cercetarii, Steven Abrams, profesor de pediatrie la Baylor College of Medicine din Houston. Calciul este important, dar, cu exceptia acelor copii si adolescenti cu un nivel foarte scazut in alimentatie, acesta nu pare sa fie mai important decat magneziul- a mai spus specialistul.

Desi este cunoscut ca magneziul joaca un rol important in sanatatea oaselor adultilor, putine studii au analizat rolul pe care consumul si absorbtia de magneziu il au asupra continutului de minerale in oasele copiilor. Aceasta cercetare doreste sa umple acest gol.

Cercetatorii au recrutat 63 de copii sanatosi cu varste cuprinse in 4 si 8 ani care nu consumau multivitamine sau minerale. Copiii au fost tinuti in spital peste noapte de doua ori pentru a li se masura nivelul de calciu si de magneziu.

Inainte de a se interna, participantii au completat un jurnal in care au detaliat ce mancau. Toate alimentele si bauturile pe care le-au consumat in spital contineau aceeasi cantitate de calciu si magneziu pe care acestia le consumau intr-o zi, pe baza jurnalelor. Fiecare aliment si bautura era cantarita inainte si dupa masa, pentru a se stabili cu exactitate cantitatea de calciu si magneziu consumata. De asemenea, parintii au primit de la cercetatori cantare pe care sa cantareasca alimentele consumate de copil cu 3 zile dupa prima spitalizare si cu 3 zile inainte de cea de-a doua, pentru a permite calcularea cantitatii de calciu si de magneziu consumate.

Atunci cand erau spitalizati, copiilor le era masurat nivelul de calciu si de magneziu cu ajutorul unei tehnici ce implica administrarea de calciu si magneziu non-radioactiv – izotopi stabili. Cercetatorii colectau urina si masurau izotopii stabili din urina pentru a stabili cantitatea de calciu si de magneziu absorbita in corp. De asemenea, cercetatorii masurau continutul de minerale al oaselor si densitatea lor folosind un aparat specializat cu raze X.

Rezultatele studiului au aratat ca totalul magneziului consumat si absorbit prezicea masa osoasa a copiilor. In schimb, nivelul calciului din alimentatie nu prezenta o asociere cu cantitatea totala de minerale din oase din corp si nici cu densitatea oaselor.

„Credem ca este important ca toti copiiii sa aiba parte de o dieta sanatoasa si echilibrata cu surse bune de minerale, printre care si calciu, si magneziu”, a concluzionat doctorul Abrams.


Preluare: ZiarMM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și