Calendarul acţiunilor privind alegerile locale şi parlamentare din 9 iunie 2024 este reglementat de Hotărârea de Guvern nr. 199/2024 privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile locale şi europarlamentare. Astfel, la 12 martie 2024 a început perioada electorală. 10 aprilie 2024 este data limită pentru depunerea şi înregistrarea candidaturilor la alegerile pentru europarlamentare, iar 30 aprilie este data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale. Campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00, conform https://www.roaep.ro/ şi gov.ro.

În 2024, în România se desfăşoară 4 rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale. Prin Ordonanţa de urgenţă nr. 21/2024 din 8 martie 2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi europarlamentare din 2024, s-a decis ca scrutinul europarlamentar şi alegerile locale să aibă loc în aceeaşi zi, la data de 9 iunie. Printre motivele invocate de legiuitor pentru comasarea celor două rânduri de alegeri, se numără: o mai mare reprezentativitate a membrilor din România în Parlamentul European şi consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană; evitarea repetării incidentelor produse la secţiile de votare din străinătate la europarlamentarele din 2019 şi pentru prevenirea apariţiei unor disfuncţionalităţi majore în desfăşurarea procesului electoral din străinătate; crearea premiselor ca un număr cât mai mare de alegători să se prezinte la urne; reducerea perioadei electorale, în condiţiile în care, în România, în anul 2024, se vor desfăşura 4 tipuri de scrutinuri electorale etc, conform OUG nr. 21/2024.

Guvernul României a adoptat, în cadrul şedinţei din 11 martie 2024, HG privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Conform calendarului aprobat, la 12 martie a început perioada electorală, ce se încheie la 3 zile după publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

La data de 16 martie 2024, au fost desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central şi s-a stabilit modelul listei electorale permanente, modelul listei electorale speciale, al copiei de pe lista electorală specială, al listei electorale suplimentare, al extrasului de pe lista electorală suplimentară, a modelului listei susţinătorilor, a modelului buletinului de vot la alegerea membrilor României în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

La 19 martie a început perioada de depunere, de către partide şi alianţe, la Biroul electoral central a protocoalelor de constituire a alianţelor electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

De asemenea, la 21 martie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit, prin Hotărârea nr. 6/2024 privind aprobarea modelelor ştampilelor electorale care vor fi folosite la alegerile locale şi europarlamentare din anul 2024, modelele ştampilelor electorale şi modelul timbrului autocolant.

Cel mai târziu până la data de 10 aprilie 2024, cetăţenii cu drept de vot ai statelor membre UE, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în România, pot depune cererile de înscriere în listele electorale speciale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024. În acest sens, cetăţenii au putut depune o cerere scrisă adresată primarului localităţii de domiciliu sau reşedinţă.

10 aprilie este şi data până la care partidele şi alianţele au termen să comunice BEC semnele electorale.

Tot cel mai târziu până pe data de 10 aprilie 2024, ora 24.00, pot fi depuse şi înregistrate candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, iar în termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii se vor înainta, către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor referitoare la faptul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

La 11 aprilie 2024 se vor aduce la cunoştinţă publicului listele de candidaţi şi candidaturile independente la alegerile pentru alegerile europarlamentare.

La 16 aprilie, începe perioada de înregistrare a alianţelor electorale pentru alegerile locale (se încheie la 25 aprilie), precum şi perioada de depunere a candidaturilor pentru acelaşi scrutin.

În 16 aprilie 2024 începe perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 şi de depunere a candidaturilor pentru aceste alegeri. Cel mai târziu până la data de 15 aprilie 2024, se vor desemna preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie şi locţiitorii acestora.

În maximum 10 zile de la data înfiinţării birourilor electorale de circumscripţie, cel mai târziu până la 25 aprilie 2024, se va încheia perioada de înregistrare a alianţelor electorale pentru scrutinul local.

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa de mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului în circumscripţia electorală în care au loc alegeri vor depune la primar, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, adică până pe 25 aprilie 2024, solicitările de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă.

Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi a candidaţilor independenţi.

Cel mai târziu cu 40 de zile înaintea datei alegerilor, adică 30 aprilie 2024, se va solicita acordarea timpilor de antenă, către conducerile posturilor de radiodifuziune şi televiziune, publice şi private sau, după caz, ale studiourilor teritoriale ale acestora, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Data de 30 aprilie este şi data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale.

Până la data de 1 mai 2024, BEC va aduce la cunoştinţă publicului declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la alegerile europarlamentare, prin publicare pe site-ul propriu.

La data de 8 mai 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Pentru ambele scrutinuri, până la data de 10 mai 2024, MAE va aduce la cunoştinţă publică delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora, precum şi aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora.

Campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.

La 20 mai şi 25 mai, Regia Autonomă "Monitorul Oficial" va imprima buletinele de vot pentru alegerile europarlamentare, respectiv pentru alegerile locale. Tot pe 20 mai, Regia Autonomă "Monetăria Statului" va confecţiona ştampilele cu menţiunea "VOTAT".

În 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri. Votarea se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00.

Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare, pentru a intra în localul de vot, pot vota până cel mult la ora 23.59.

După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor pentru cele două scrutine vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și