Consilierul local Beres Ildiko Ibolya a fost ales în funcția de viceprimar în cursul lunii iulie 2016 cu numărul minim de voturi necesare de către consilierii locali sigheteni. La momentul respectiv, primarul Horia Scubli, în ședința festivă de Consiliu local, l-a rugat, mai în glumă sau mai în serios, pe soțul doamnei Beres să nu se supere dacă „Ildi” va veni acasă foarte târziu sau deloc cu zilele, pentru că în Primărie se va lucra intens, totul pentru binele orașului. Din păcate, se pare că Horia Scubli a zis-o mai mult în glumă, așa cum se dovedește după patru ani de mandat al amândurora.

Pe scurt, ce înseamnă a fi viceprimar și care sunt realizările d-nei Beres

Viceprimarul unei localități este practic un administrator al localității respective, cel care se ocupă și răspunde de buna funcționare a urbei: curățenia stradală, întreținerea spațiilor verzi, reparațiile drumurilor, rezolvă diverse probleme ce se pot ivi în cadrul comunității. În cazul doamnei viceprimar Beres Ildiko Ibolya rezultatele muncii sale sunt vizibile cu ochiul liber: orașul este mai curat ca niciodată, drumurile sunt impecabile, spațiile verzi și parcurile sunt în cea mai bună stare etc. Dacă așa stau lucrurile sau nu, îi lăsăm pe sigheteni să formuleze singuri concluziile.

Totodată viceprimarul este președintele comisiei tehnico-economice din cadrul unei primării, adică acesta coordonează tot ce înseamnă lucrări de investiții, îi împinge din spate pe angajații mai leneși să își facă treaba mai bine, veghează la activitatea SPG Urbana etc., totul în slujba cetățeanului.

Din păcate, doamna Bereș Ildiko Ibolya (Ildi neni, cum i se zice prin Primărie) a adoptat tactica primarului specialist în butin, Horia Scubli, adică aceea de a nu face mare lucru și de a nu se prea implica în bunul mers al orașului. Totodată, dânsa a fost unul dintre susținătorii creșterilor salariale din Primărie în cursul lunii iulie 2017, alături de primar și mai mulți consilieri locali, fapt ce a generat un blocaj financiar la nivelul bugetului local, municipiul fiind de un an încoace în prag de faliment - aproape întreg bugetul local se duce pe salarii, nerămânând bani aproape deloc pentru investiții, lucrări de asfaltare, întreținerea parcurilor etc. Spre exemplu, doar Poliția locală înghite peste 3,5 milioane de lei anual, bani cu care s-ar putea asfalta câte 3-4 străzi pe an, străzi care, deși sunt în zona centrală a orașului, nu au văzut asfalt niciodată.

Echipa primar-viceprimar de la Sighet (Horia & Ildi) s-a dovedit a fi poate cea mai păguboasă pentru municipiu din ultimii 30 de ani. În Primărie există acum o stare generală de letarige, unii angajați nu muncesc mai nimic însă iau salarii babane, existând chiar câțiva angajați care nici nu știu pentru ce sunt angajați și vin la Primărie și la instituții din subordinea Primăriei doar pentru a-și bea cafeaua, a răsfoi vestitul Facebook și a-și ridica salariile.

În ianuarie 2018, în ședința de Consiliu local, consilierul local Iuga nicolae i-a cerut d-nei Beres să își dea demisia din funcția de viceprimar, ca urmare a implicării sale în scandalul privind organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de șef birou Relații cu publicul și șef birou Administrativ în Primăria Sighet. Presa o acuza că a scos la concurs acest post cu dedicație, pentru a-și angaja nora. Ca urmare a scandalului creat, Beres Ildiko Ibolya nu și-a dat demisia, însă concursul a fost anulat. Atunci d-na viceprimar a declarat că dânsa nu vede nicio problemă în faptul că, posibil, nora domniei sale va ocupa această funcție, remunerată cu 8.000 lei / lună, deoarece oricine are dreptul de a participa la concurs și a arătat că nu își va prezenta demisia de onoare.

În urmă cu patru ani, d-na Beres Ildiko Ibolya a propus schimbarea numelui străzii Plevnei în strada Hollósy Simon (pictor). Având în vedere că denumirea străzii are rădăcini adânci în lupta României pentru Independență, la propunerea câtorva consilieri locali s-a decis renunțarea la acest demers și amenajarea unei Piațete cu numele pictorului originar din Sighet în zona tonetelor de flori din Centrul orașului. Deși cei doi primi edili ai orașului (Horia & Ildi) s-au angajată să amenajeze acea piațetă, nu au făcut absolut nimic în acest sens într-un mandat întreg. Deci, totul s-a dovedit a fi gargară ieftină și propagandă electorală prin care să își asigure perpetuarea nucleului electoral maghiar din oraș.

Foarte mulți sigheteni de etnie maghiară sunt revoltați cu privire la inactivitatea d-nei Beres Ildiko Ibolya și se întreabă retoric cum se face că aceeași familie Beres de 20 de ani deține frâiele UDMR la nivel local. După câte știm, maghiarii sunt oameni serioși și buni gospodari. Oare nu există niciun alt maghiar în Sighet care să preia partidul și astfel să se încheie dinastia Beres în UDMR Sighet? La această întrebare doar electoratul maghiar ar putea să răspundă nevotând aceeași familie în funcții publice la alegerile locale, sperăm, din acest an.

În cazul în care d-na Beres Ildiko Ibolya consideră că nu s-au prezentat în acest articol toate realizările domniei sale ca viceprimar al urbei, o invităm să ne trimită pe adresa de e-mail redactie@sighet247.ro Raportul de activitate al domniei sale la final de mandat spre a fi publicat și astfel sighetenii să fie informați cu privire la acestea.

În zilele următoare Sighet 247 va prezenta în continuare realizările fiecărui consilier local în parte, atașând Raportul de activitate al acestora, în măsura în care acesta va fi primit pe adresa redacției.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și