Inițial, Biroul Permanent propusese plenului ca senatorii să nu mai fie convocați în ședințe de plen nici în zilele de 28 și 29 aprilie, însă, plenul a aprobat modificarea de program propusă de către liderul grupului PSD, Ilie Sârbu, potrivit căreia plenul se va reuni, săptămâna viitoare, luni și marți pentru a legifera proiectele și propunerile de lege care au termen apropiat de adoptare tacită.

Totodată, plenul Senatului a aprobat ca Biroul Permanent să se reunească în zilele de 5, 12 și 19 mai pentru a stabili dacă este necesară convocarea în plen a senatorilor.

Senatorii și-au propus ca după data de 26 mai să își extindă programul de legiferare. Astfel, aceștia se vor reuni în ședință de plen trei zile din săptămână, și nu două, așa cum este în prezent.

Dat fiind numărul mare de acte normative care riscau să treacă de Senat prin adoptare tacită la data de 23 aprilie, plenul Senatului a decis în această săptămână prelungirea la 60 de zile a termenului de dezbatere a acestora.

* Tot în această săptămână, senatorii au adoptat o propunere legislativă care prevede înlocuirea titlului de medic-dentist cu cel de medic stomatolog în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit amendamentelor adoptate la propunerea legislativă, "în tot cuprinsul legii, titlul de medic-dentist se înlocuiește cu titlul de medic stomatolog, iar Colegiul Medicilor Dentiști din România își schimbă denumirea în Colegiul Medicilor Stomatologi din România".

Inițiatori sunt mai mulți senatori și deputați liberali, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

* Senatorii au adoptat tacit proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și alte măsuri fiscal-bugetare.

"Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea și completarea unor acte normative în vederea transpunerii în legislația națională a prevederilor unor directive europene, precum și introducerea unor măsuri de natură fiscal-bugetară. Astfel, au fost transpuse unele prevederi în domeniul taxei pe valoarea adăugată, în domeniul schimbului de informații între autoritățile competente din statele membre cu privire la veniturile din muncă, remunerațiile administratorilor, produsele de asigurări de viață, pensiile, veniturile din bunuri imobile realizate de persoanele nerezidente și bunurile imobile deținute de acestea, precum și cu privire la regiunile ultraperiferice franceze", se arată în raportul Comisiei pentru buget-finanțe.

În domeniul taxei pe valoarea adăugată, măsurile vizează prestatorii de servicii electronice, de telecomunicații, radiodifuziune și televiziune, clarificarea unor prevederi referitoare la teritorialitate cu privire la regiunile ultraperiferice franceze, suspendarea executării actului administrativ fiscal, taxarea inversă în cazul livrărilor de energie electrică. În cadrul procedurii de rambursare a taxei pe valoarea adăugată din deconturile cu suma negativă de TVA cu opțiune de rambursare s-a prevăzut majorarea plafonului valoric al deconturilor cu suma negativă de TVA, cu opțiune de rambursare, pentru care rambursările se efectuează cu control ulterior, de la 10.000 lei, cât este în prezent, la 45.000 lei.

În domeniul accizelor au fost modificate prevederile referitoare la teritorialitate în privința regiunilor ultraperiferice franceze, au fost introduse prevederi privind valorificarea produselor accizabile, în special băuturi alcoolice în vrac, revocarea autorizației de antrepozit fiscal, precum și clarificări referitoare la produsele supuse accizelor nearmonizate.

"A fost redusă dobânda de întârziere de la 0,04% pe zi de întârziere la 0,03% pe zi de întârziere și s-a prevăzut acordarea de dobânzi contribuabililor în cazul creanțelor acestora rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligațiile fiscale de plată și care au fost stinse anterior anulării", se mai arată în raport.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, iar inițiator este Guvernul României.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și