Mai puțin de două săptămâni au mai rămas până la startul celei de-a opta ediții a MTB Maraton Baia Mare 2014, singurul maraton de ciclism din Maramureș și cel mai longeviv din țară.

În 5 iulie, în stațiunea Izvoare se vor aduna cicliști din toată țara, printre ei aflându-se și campionul național Robert Dobai, băimăreanul cu cele mai bune rezultate la competiții de gen din România și străinătate.

Sportivul în vârstă de 23 de ani face parte din echipa Nomad Merida CST și de cinci ani participă constant la concursurile de anduranță din MTB. Robert Dobai a.k.a "Văru" deține titlul național la cross country și la maraton - categoria U23 din anul 2012.

El a mai ocupat locul 1 în clasamentul general de la cel mai dificil maraton din Romania - Geiger MTB Challange, locul 1 la categoria Elite la Maratonul Făgetului și la traseul mediu de la Szilvasvarad (Ungaria). În cadrul celui mai mare maraton de MTB din Austria - Salzkammergut MTB Trophy, la traseul de 119 km băimăreanul s-a clasat pe locul 9.

O altă reușită notabilă este câștigarea campionatului național de maraton de anul trecut la categoria Elite. Din cauza unor neînțelegeri legate de licența de concurs, băimăreanului nu i s-a mai acordat titlul, dar chiar și așa și-a dovedit valoarea.

Despre MTB Maraton Baia Mare 2014, Robert Dobai a declarat: “Traseul lung de la maraton este la ora actuală unul dintre cele mai dificile trasee din cadrul unei compeții MTB din România. În primul rând este traseul cu cea mai mare diferență de nivel din țară, însumând peste 3200 de metri pe o distanță de aproximativ 90 de kilometri. În al doilea rând, traseul lung este unul foarte variat. În prima parte există o serie de coborâri pe singletrail, cu un grad de dificulate peste medie, iar în a doua parte predomină drumurile forestiere cu urcări constante, destul de lungi și solicitante din punct de vedere fizic. Parcurgerea traseului lung durează între 4 ore jumate și 5 ore pentru sportivii de performanță, fapt care situeaza traseul lung printre traseele cu cea mai mare durată de timp necesară parcurgerii.”

Acesta a participat, cu excepția anului 2009 când a suferit o accidentare, la toate edițiile MTB Maraton Baia Mare. Până acum a câștigat locul 1 la traseul mediu în anul 2007 și a ocupat aceeași poziție în 2010 și 2012 dar pe distanța lungă. În 2013 a terminat al doilea, după belgianul Wouter Cleppe, un nume cu rezonanță în mountainbike-ul de anduranță.

La ediția 2014, deja s-au înscris la start peste 120 de cicliști din județele Maramureș, Cluj, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Arad și Timișoara. Concurenții pot alege între trei trasee: hobby - 27 de km, semimaraton - 43 km, 1600 m diferență de nivel, și maraton - 85 km, peste 3000 m diferență de nivel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și