Unii pacienţi se restabilesc mai repede după o operaţie când camera de spital dă spre copaci, mamele a căror sarcină s-a dezvoltat într-un loc împădurit au mai puţin tendinţa să aibă copii subponderali decât celelalte şi s-a observat că viaţa într-un loc cu verdeaţă duce la scăderea presiunii arteriale şi a altor consecinţe ale stresului.
Să existe cu adevărat o legătură între mediul natural şi starea bună a sănătăţii?, se întreabă huffingtonpost.fr. Natura dă răspunsul sub forma unui mic scarabeu, insecta verde a frasinului, care devastează pădurile americane din 2002. Se apreciază că aproape 100 milioane de copaci au murit din cauza acestei insecte. Biologul Geoffrey Donovan a studiat consecinţele directe ale dispariţiei masive a arborilor asupra sănătăţii oamenilor.
"M-am ocupat de bolile cardiovasculare şi respiratorii pentru că sunt influenţate de calitatea aerului şi de stres", a spus el într-un interviu la postul de radio PBS. Se ştie că pomii au efect pozitiv asupra calităţii aerului. Ipoteza lui de lucru a fost că, cadă arborii ne influenţează sănătatea, atunci dispariţia a 100 milioane de copaci ar trebui să aibă urmări.
În statele invadate de scarabeu, cercetătorul a arătat că interveniseră cu 15.000 decese mai mult din cauza unor boli cardiovasculare decât media zonelor neinfestate de insectă. Acelaşi lucru a fost valabil în cazul bolilor respiratorii: în zonele despădurite au murit cu 6.000 de persoane mai mult decât în regiunile unde nu s-a înregistrat prezenţa insectei.
Cercetătorul a mai constatat că, cu cât insectele se aflau de mai multă vreme într-o zonă, cu atât rata mortalităţii era mai ridicată. Concluzia lui Donovan a fost că pomii sunt esenţiali pentru sănătatea oamenilor. Prin urmare, oameni politici şi persoanele private ar trebui să aibă în vedere plantarea de copaci nu numai pentru reîmpăduriri la ţară, ci şi în oraşe.
Preluare: AGERPRES