In afara de votul pentru Congres sau, in anumite state, pentru alegerea unui nou guvernator, americanii s-au pronuntat, in numeroase state, asupra unor subiecte grave - precum controlul armelor de foc sau organismele modificate genetic (OGM) ori mai usoare - ca bauturile care contin zahar.

Potrivit rezultatelor partiale, alegatorii din Washington DC au aprobat cu 65% la 28% "Initiativa 71" care solicita legalizarea consumului canabisului, iar cei din Oregon cu 54% la 46%.

Ei se vor alatura statelor Colorado si Washington, care au legalizat deja consumul marijuanei in scop recreativ.

Un vot similar a avut loc in Alaska marti, iar tabara "da" inregistra un avans dupa numararea a 55% din voturi.

"Tot mai multi oameni isi dau seama ca este logic sa prefere ca marijuana sa fie suspusa unei reglementari impuse cartelurilor drogurilor", a apreciat Mike Elliott, unul dintre cei mai aprigi avocati ai acestui proiect legislativ in Colorado.

"Este o zi magnifica pentru oprirea razboiului drogurilor in District of Columbia (DC)", in care "marijuana a fost motorul", a subliniat Malik Burnett, care milita in favoarea "Initiativei 71".

El adauga ca in capitala americana rata arestarilor legate de canabis este cea mai mare din tara si ca-i vizeaza in principal pe afroamericani.

"Infrangerea de la Washington nu este surprinzatoare, este cel putin dezamagitoare", a deplans, in schimb, Kevin Sabet, care facea campanie pentru tabara "nu".

- Batalia continua

"Batalia nu s-a incheiat, ne vom mobiliza pentru ca marijuana sa nu fie comercializata la DC", a dar el asigurari pentru AFP, adaugand ca aceasta cursa cu obstacole prin care votul alegatorilor urmeaza sa devina lege este departe de a se fi terminat.

In Florida (sud), alegatorii au respins o masura vizand autorizarea marijuanei in scopuri medicale.

Potrivit legislatiei de la nivel federal, consumul, vanzarea sau detinerea canabisului sunt in continuare interzise, dar aproximativ 20 de state americane au scos-o complet sau partial de sub incidenta penala.

Pe alta tema arzatoare in Statele Unite, referendumuri privind cresterea salariului minim, stabilit in prezent la 7,25 dolari pe ora de catre statul federal, au primit voturi favorabile in Arkansas, Alaska, Illinois, Nebraska si South Dakota, potrivit rezultatelor preliminare.

Locuitorii statelor Colorado, North Dakota si Tennessee s-au pronuntat, in schimb, asupra unor masuri vizand restrangerea dreptului la avort.

Colorado a respins o propunere privind considerarea fatului drept "persoana".

Dreptul de a purta arme de foc a fost subiect de referendum in Alabama, Missouri si statul Washington.

Opt circumscriptii s-au pronuntat asupra propunerilor anti-"fracking" (fracturare hidraulica), o tehnologie care permite extragerea gazelor sau petrolului de sist din roci poroase si care a fost denuntata ca foarte poluanta.

Mai multe circumscriptii si state au votat cu privire la masuri anti-OGM care cer semnalarea acestora pe produsele alimentare.

Mai insolit, in California, la San Francisco si la Berkeley s-a propus o masura prin care sa fie introdusa o taxa in valoare de un cent pe centilitrul de bauturi care contin zahar.

In ceea ce priveste animalele, alegatorii din Maine au fost invitati sa se pronunte in legatura cu o propunere de interzicere a utilizarii momelii la vanatoarea ursului brun, iar cei din Michigan asupra introducerii unor sezoane de vanatoare de lupi.

De asemenea, in puritanul "Bible belt" - Arkansas -, alegatorii au fost invitati sa spuna daca sunt de acord sau nu cu autorizarea producerii si vanzarii de alcool la nivelul intregului stat, in care continua sa existe zone care practica prohibitia.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și