În primul rând, ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență cu nr. 7778 / 14.10.2021 privind instituirea carantinei în mun. Sighetu Marmației pentru o perioadă de 14 zile are la bază în expunerea de motive niște analize de risc efectuate de către DSP Maramureș în data de 5 octombrie a.c., când rata de infectare în Sighet era de doar 6,28 la mia de locuitori (vezi FOTO mai jos în facsimil). De aici concluzionăm că închiderea municipiului Sighet a fost pregătită încă din urmă cu mai bine de 10 zile!

Potrivit unor surse, totul ar fi fost un joc politic ieftin, orchestrat din cabinetul doi din primărie (PNL) pentru a i-o trage primarului PSD-ist Vasile Moldovan. Totul, potrivit surselor, ar fi fost acceptat de la nivel de conducere județeană a PNL. Practic, nu contează că au de suferit toți sighetenii și că aproape toți proprietarii de localuri din zonă sunt în prag de faliment - important este ca Cruela să i-o tragă primarului!

Într-o ședință de comisie din urmă cu două zile, viceprimarului mun., Daniela-Maria Onița-Ivașcu, a declarat consilierilor prezenți că măsura carantinei este cea mai bună măsură preventivă ce se poate lua.

În cele ce urmează voi arăta câteva motive pentru care instituirea carantinării mun. Sighet este ilegală:

1) Propunerea de carantinare a municipiului Sighetu Marmației a venit în urma unei analize de risc a DSP MM din 5 octombrie a.c. în care a fost invocată H.G. 1090 / 2021, care a apărut în Monitorul Oficial în data de 7 octombrie a.c. și cu aplicabilitate din data de 10 octombrie 2021. De unde să fi știut DSP (Direcția de Sănătate Publică), autorul analizei de risc, ce va prevedea o Hotărâre de Guvern care a apărut în Monitorul Oficial doar după două zile? Hmmm.....

2) Propunerea CJSU nr. 135 / 11.10.2021 prin care se solicita către DSU București carantinarea municipiului Sighet începând cu data de 13.10.2021 este semnată de către subprefectul Stauder Rudolf (PNL). Se pune aici o întrebare: poate semna subprefectul hotărârile CJSU? În situații de urgență subprefectul nu are nicio atribuție, nu poate înlocui prefectul. Vicepreședintele CJSU este președintele Consiliului județean, persoana în drept să înlocuiască prefectul în acest comitet. Maramureșul nu are prefect, care, fiind USR, a fost demis de Cîțu cu câteva zile înainte ca și Cîțu să fie demis, la rândul său de Parlament. Atribuțiile prefectului sunt luate de către subprefectul Stauder Rudolf, dar dânsul nu este prefect. Așa că, Hotărârea CJSU trebuia semnată de către vicepreședintele Consiliului județean (Ionel Bogdan - PNL), nicidecum de către subprefectul Stauder Rudolf.

3) De ce pentru Sighet decizia de carantinare s-a luat așa ușor, în condițiile în care pentru București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara și alte orașe mari, unde rata de infectare este aproape dublă față de Sighet, nu s-a luat decizia carantinării? De ce Baia Mare nu este carantinată, că nici aceasta nu stă prea bine la rata de infectare? Simplu: orașele mari cu primari preponderent PNL trebuie să trăiască în continuare, economia să funcționeze, nimeni nu are curajul să se atingă de acestea. Pe când un municipiu precum Sighetu Marmației, care are și un primar PSD, trebuie f**** și băgat direct în faliment din punct de vedere economic. Totul pentru că primarul nu are culoarea politică ce trebuie și și-a permis în urmă cu un an să o învingă în alegeri pe diva PNL în cursa pentru Primărie!

Sighetu Marmației mai are o singură șansă: primarul să atace în contencios administrativ decizia Șefului DSU privind carantinarea municipiului Sighetu Marmației la Curtea de Apel București pentru motivele expuse mai sus și, eventual, și pentru altele. Dacă va decide să facă acest demers, primarul va avea susținerea majorității consilierilor locali sigheteni și doar prin justiție putem să arătăm că Sighetu Marmației nu este bătaia de joc a Băii Mari și a conducerii județului Maramureș!

N.B. - Sighet 247 pune la dispoziția oricui se simte lezat de cele relatate spațiu pentru publicarea unui eventual Drept la replică, fiind un portal de știri cu adevărat independent din Sighet, care are ca scop informarea corectă și completă a cititorilor săi.

Carantinarea Sighetului poate fi descrisă doar ca un joc politic și o bătaie de joc orchestrată de către conducerea județului la adresa sighetenilor

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și