„Celeștii 100” (așa cum ne aducem aminte de ei) își dăduseră viața pentru ca Ucraina să aleagă un parcurs european și să se distanțeze de regimul lui Vladimir Putin și de influența Rusiei.

Iar pe 24 februarie 2022, teroristul-șef de la Kremlin ordona război împotriva fraților noștri ucraineni pentru simplul motiv că aceștia și-au dorit libertate și dreptul de a-și decide singuri viitorul într-o țară independentă.

Îmi aduc aminte de acea zi ca și cum a fost ieri. Eram la Aeroportul Otopeni și decolam spre Iași. Putin nu își ținuse încă discursul scelerat, iar la aterizare telefonul a explodat cu mesaje și știri. Rusia invada Ucraina cu atacuri aeriene și o ofensivă terestră masivă.

La fel ca în Euromaidan, în 2014, ucrainenii ne-au arătat pe parcursul acestui an ce înseamnă prețul libertății. Zeci de mii de morți, dintre care peste 8.000 de civili. Opt milioane de oameni strămutați intern și alte opt milioane de refugiați.

Astăzi și în fiecare zi până când Rusia va fi înfrântă, vă rog să vă uitați către Ucraina și să înțelegeți că libertatea este un ideal de care noi ne bucurăm încă și pentru care alții se luptă cu prețul vieții.

Este datoria noastră să sprijinim Ucraina cu tot ce ne stă în putință și să ne asigurăm că dictatorii nu-și au locul pe continentul nostru. Vecinii noștri luptă eroic pentru țara lor, dar în același timp luptă pentru viitorul Europei.

Slava Ukraini! Heroiam Slava!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și