Adevărul este că stilul de viață poate influența mult apariția și progresul acestei patologii. La rândul ei, aceasta va schimba mult modul de viață al pacientului, dar din punct de vedere negativ, îngreunând mult efectuarea sarcinilor zilnice, chiar și a celor care nu necesită atenție aparte.
În cele de mai jos vor fi prezentate toate aceste subiecte, cu scopul de a le oferi pacienților o imagine de ansamblu în ceea ce privește legătura dintre cataractă și stilul de viață, în speranța că vor face tot posibilul, fie pentru a preveni sau a amâna cât mai mult apariția acestei afecțiuni, fie pentru a apela cât mai repede la un tratament în acest sens.

Cataracta – ce trebuie să știi despre ea?

Cataracta se manifestă prin opacizarea în timp a lentilei naturale a ochiului, cunoscută sub denumirea de cristalin. Uneori, înaintarea în vârstă este însoțită de această problemă de sănătate foarte neplăcută, care poate afecta sever calitatea vieții unei persoane. Acesta va începe să vadă în ceață, culorile vor fi percepute vag, iar ochiul devine mai sensibil la lumină.

Dacă nu este tratată, cataracta poate duce la dezvoltarea unor patologii oftalmice mai grave. De aceea, este important ca pacienții să se prezinte cu regularitate la consult și să accepte un tratament atunci când este recomandat de către medicul specialist.

Multe persoane cred că fiecare om va dezvolta cataractă la un moment dat. Acest lucru însă nu este adevărat. Un stil de viață sănătos poate preveni apariția bolii sau reduce viteza cu care aceasta progresează.

Cataracta – obiceiuri preventive, care încetinesc progresul
Există mai multe obiceiuri care trebuie evitate sau implementate în stilul de viață pentru a reduce cât mai mult șansele ca această afecțiune să apară:

1. Evitarea expunerii prelungite la razele UV

Este adevărat că expunerea pentru perioade scurte la razele soarelui este benefică. Totuși, dacă o persoană va sta timp îndelungat în bătaia razelor de soare, cataracta poate să apară și să progreseze mai repede.

Din acest motiv, portul ochelarilor de soare este foarte recomandat. Aceștia trebuie să aibă lentile care să protejeze cu adevărat ochiul, de aceea, medicii specialiști recomandă achiziționarea lor dintr-un cabinet medical.

2. O alimentație echilibrată

Unele studii arată că unele alimente cu un conținut bogat de antioxidanți precum Vitamina C și E pot ajuta în prevenirea cataractei sau la încetinirea progresiei sale. Pe lângă aceste două vitamine cu care majoritatea persoanelor sunt familiarizate, consumul de luteină sau zeaxantina, vitamine mai puțin cunoscute, pot ajuta de asemenea. Acestea sunt prezente în ouă, verdețuri și legume cu frunze.

De aceea, o dietă bogată în fructe crude sau uscate precum și în legume este foarte recomandată, mai ales la o vârstă înaintată.

3. Evitarea fumatului și a consumului de alcool în exces

Fumatul nu este dăunător doar pentru plămâni, dar este un obicei dăunător și pentru ochi. Fumul inhalat distruge celulele bune din organism, producând multe toxine care pot duce la apariția cataractei.

De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că un consum exagerat de alcool în fiecare zi, ridică riscul de dezvoltare a acestei patologii. În schimb, o persoană care manifestă moderație în această privință are mai puțin șanse să dezvolte boala.

4. Examene oftalmologice realizate cu regularitate

Medicul oftalmolog poate depista problemele de acest gen foarte devreme. Persoanele care au între 40 și 46 de ani ar trebui să se prezinte pentru un examen oftalmologic complet la fiecare 2-4 ani. Cei cu vârstă peste 65 de ani ar trebui să facă o vizită medicului o dată sau de două ori pe an.

Cum afectează cataracta calitatea vieții?

Din momentul în care cristalinul își pierde claritatea, viața persoanelor care se confruntă cu această problemă devine mai dificilă. Iată doar câteva aspecte care sunt sever afectate:

1. Dificultate la citire

Un simptom comun al cataractei este vederea în ceață. Astfel poate fi foarte dificil pentru cineva, să observe detaliile mici cu claritate. Cititul devine o sarcină foarte dificilă. La început, pacienții simt nevoia de mai multă lumină decât de obicei, dar, pe măsură ce cataracta progresează, cititul și scrisul vor reprezenta o problemă din ce în ce mai mare. Pentru cei care iubesc să lectureze ziarul sau literatura, o astfel de afecțiune le va afecta mult calitatea vieții.

2. Imposibilitatea de a conduce în siguranță

Faptul de a putea conduce un vehicul singur, înseamnă independență și libertate garantată. Totuși, atunci când cataracta este în stare avansată, condusul devine periculos, mai ales pe timp de noapte, atunci când luminile din trafic sunt foarte deranjante. Drept rezultat, pierderea clarității vizuale din această cauză, îi obligă pe pacienți să se bazeze pe altcineva, astfel pierzând independența personală.

3. Dificultăți în realizarea sarcinilor casnice

Chiar dacă au o vedere bună, realizarea sarcinilor casnice presupun mult efort și timp din partea majorității oamenilor. Când nu mai văd clar însă, persoanele ajung să perceapă chiar și realizarea unor activități simple, drept o provocare. Spre exemplu, pot rata un ingredient cheie dintr-o rețetă sau că aspire chiar și obiecte care nu au ce căuta în sacul aspiratorului. Chiar și lucruri simple cum ar fi citirea orei de pe ceasul de pe perete pot deveni o sursă de frustrare. Astfel cataracta îi face pe oameni mai stresați, ceea ce poate duce automant și la apariția altor probleme de sănătate.

4. Dificultăți în deplasare și activități sportive

Unul dintre simptomele mai rar întâlnite ale cataractei este viziunea dublă. Atunci când orice lucru este perceput în dublu exemplar, coordonarea membrelor corpului devine mai dificilă. Activități zilnice precum deplasarea prin casă fără a se împiedica de diferite obiecte, pot deveni foarte greu de îndeplinit. Chiar și fără acest simptom particular, evitarea obstacolelor devine o problemă deoarece acestea nu se mai văd clar.

Alege-ți să vă îmbunătățiți calitatea vieții prin operația de cataractă!

Cataracta poate avea un impact negativ asupra vieții de zi cu zi, fiind din ce în ce mai greu pentru cei care suferă de această boală, să se bucure de viață. Vestea bună este că, această problemă de sănătate poate fi rezolvată printr-o procedură chirurgicală simplă și rapidă. După operația de cataractă, pacienții ajung să vadă la fel de bine ca înainte sau chiar mai bine.

Operația durează, în medie, 10 minute pentru fiecare ochi, iar majoritatea persoanelor, își pot relua activitățile normale, la câteva zile după operație.

Dacă simțiți că această boală vă afectează calitatea vieții, vă recomandăm să vă prezentați cât mai repede la un consult oftalmologic. Medicul specialist vă va spune dacă operația este posibilă și veți primi detalii suplimentare și răspunsuri la orice întrebări aveți, legat de cataractă și operația de înlocuire a cristalinului.

Vă dorim multă sănătate!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și