Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat constituţională legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân, anunțul fiind făcut de preşedintele Curţii, Augustin Zegrean, care a declarat că CCR a apreciat că sesizarea privind legea este neîntemeiată, iar legea este constituţională, pentru că s-a respectat decizia anterioară privind acest subiect.

Judecătorii CCR au respins ca neîntemeiată sesizarea și au constatat că legea este constituțională, respectându-se decizia anterioară a Curții.

Aceștia au apreciat că articolul declarat anterior neconstituțional a fost pus în acord cu decizia Curții și că eutanasierea nu mai este o măsură lăsată exclusiv la îndemâna autorităților locale, deoarece legea spune în ce condiții se poate ajunge la uciderea maidanezilor, aceasta fiind o ultimă și extremă soluție.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie. Proiectul de lege urmează să fie trimis spre promulgare.

Proiectul de lege privind câinii fără stăpân a fost adoptat în 10 septembrie de Camera Deputaților cu 266 de voturi pentru, 23 de voturi împotrivă și 20 de abțineri.

Actul normativ, susținut de majoritatea deputaților din întreg spectrul politic, prevede prelungirea de la șapte la 14 zile lucrătoare a termenului în care un câine din adăpost poate fi revendicat sau adoptat. După cele 14 zile, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea șederii lor în adăpost, cu condiția să aibă resurse financiare pentru întreținerea padocurilor.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaților, primăriile au obligația de a înființa, în funcție de necesități, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Revendicarea și adopția sunt gratuite, se stipulează în forma proiectului adoptat de Camera Deputaților.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și