Atenţie, însă, doar cele medicale sau FFP2 vor fi permise, deci fără măşti din plastic sau din material textil. În caz contrar-putem primi amendă şi nu e deloc mică - de la 500 până la 2500 de lei.

Restaurantele, terasele, cinematografele sau sălile de spectacol şi de fitness vor putea fi ocupate în proporţie de 30 la sută. Asta dacă incidenţa trece de un caz la mia de locuitori şi nu de 1,5, cum era până acum.

În continuare, accesul în astfel de spaţii se va face tot pe baza certificatului verde. Ce rămâne neschimbat, momentan, este programul magazinelor şi al restaurantelor, care vor putea funcţiona tot până la ora 22.

Vânzările de măști FFP2 și chirurgicale s-au dublat

Cererea pentru măşti chirurgicale sau respiratorii de tip FFP2 a explodat în cazul a doi producători români, odată cu propunerea autorităţilor ca doar aceste două tipuri de protecţie să fie folosite, scrie ZF.

„Comenzile pentru măştile respiratorii tip FFP 2 s-au dublat în ultimele 72 de ore. Măştile chirurgicale au o permeabilitate mare şi facilitează utilizatorului o respiraţie uşoară, însă când vine vorba de o protecţie sigură împotriva COVID-19, cele mai eficiente sunt măştile respiratorii de tip FFP2 şi măştile FFP3. Măştile respiratorii sunt măşti de protecţie folosite înainte de pandemie în industrie şi au o mare eficienţă de filtrare la particula de 0,3 microni, deci la particula de COVID-19“, a explicat Vasile Ene, director general Eversted.

Măștile textile sau de plastic, interzise în spațiile publice

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a afirmat că nu există niciun fel de impunere cu privire la utilizarea măștilor FFP2, care sunt semnificativ mai scumpe, ci se dorește o ”uniformizare a utilizării măștilor medicinale”, în defavoarea celor textile și de plastic.

”Nu există niciun fel de impunere. Cine dorește poate utiliza și alte tipuri de măști mai scumpe, precum FFP2,​ însă e vorba de trecerea de la măștile textile, care sunt foarte puțin eficiente, la o trecere către uniformizarea utilizării măștilor medicinale, care sunt mult mai utile”, a spus Alexandru Rafila.

Întrebat ce se va întâmpla cu cei care continuă să poarte măști textile sau de plastic, Rafila a răspuns: ”Nu ne-am gândit la ce ar putea păți cei care folosesc măști textile sau de plastic. (...) Cred că e o chestiune de bun simț. Ne gândim, discutăm despre sancțiuni”, a mai spus el.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și