Fie că alegi să cumperi un PC sau să construiești unul, ai nevoie să planifici, să te documentezi, să compari și poate chiar să testezi opțiunile. De obicei, este mai convenabil ca și preț să îți construiești singur un PC, mai ales că ai și control asupra componentelor din interiorul său. Totuși, procesul poate fi unul migălos și pot să apară probleme, în special dacă nu ai experiență. Iată mai jos lucrurile cele mai important de urmărit atunci când îți cumperi un PC pentru gaming.
Procesorul PC-ului (CPU)
Procesorul sau CPU este creierul unui PC. Un procesor modern de la Intel sau AMD vă va oferi o experiență de joc decentă. Pentru gaming nu aveți nevoie de un procesor foarte puternic. Este suficient și un procesor cu minim 4 nuclee pentru jocurile entry level. Dacă sunteți în căutarea unei experiențe de gaming decente, veți avea nevoie de un procesor care să ruleze cele mai noi jocuri cu grafică de nivel mediu și FPS în jur de 60. Când vine vorba de procesoare, Intel este considerat cea mai bună opțiune pentru gaming datorită performanțelor sale unice. Deoarece majoritatea jocurilor nu folosesc mai multe nuclee într-un mod intens, contează doar performanța unui singur nucleu pentru un PC de gaming. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că diferența de performanță între Intel și AMD este mică și având în vedere prețul mai bun al procesoarelor AMD, le-ați putea lua în calcul pentru raportul performanță-preț.
Placa grafică (GPU)
După ce ați decis ce procesor se potrivește cel mai bine pentru ce PC vă doriți, este timpul să vă concentrați asupra următorului lucru foarte important și anume placa grafică. Placa grafică este de fapt cea mai importantă componentă a unui PC pentru gaming, pur și simplu pentru că nu poți rula jocuri fără ea. Cu excepția jocurilor vechi, toate jocurile moderne, 3D au nevoie de o placă grafică dedicată pentru a rula corect. Deși ați putea juca cu o placă grafică integrată care vine cu unele procesoare Intel sau AMD, acestea sunt de obicei la un nivel inferior în ceea ce privește performanța. Va trebui să vă rulați jocurile la cea mai mică rezoluție și cele mai mici setări grafice. În prezent, plăcile video de la Nvidia sunt cele mai populare de pe piață. AMD are, de asemenea, seria sa Radeon, fiind un competitor puternic.
RAM
Memoria RAM (Random Access Memory) a unui PC este foarte importantă pentru a determina cât de bine rulează acesta, inclusiv jocuri. Este important să rețineți că, în general, jocurile nu au nevoie de multă memorie RAM. Puteți rula majoritatea jocurilor noi pe un PC cu 8 GB memorie RAM, cu condiția să aveți o placă grafică bună. Cu toate acestea, în funcție de încărcarea jocului, este posibil să nu puteți rula alte aplicații în fundal în timp ce vă jucați. Orice PC cu memorie RAM de peste 16 GB ar fi un exces, cu excepția cazului în care faceți ceva care are nevoie de mult mai multă memorie RAM sau dacă încercați să vă asigurați PC-ul. Ar fi mai bine să puneți banii în plus în alte componente, cum ar fi plăcile grafice, care au un efect mai direct asupra experienței de joc. Am profilat unele dintre jocurile cu cele mai exigente cerințe RAM. Până în prezent, Half-Life: Alyx are nevoia cea mai mare de memorie RAM. Fortnite are nevoie de minim 8 GB, dar se recomandă 16. PUBG are nevoie de minim 8 GB, dar sunt recomandați 16 GB. Overwatch are nevoie de un minim de 4 GB, însă se recomandă 6 GB. Doom Eternal are nevoie de 8 GB, iar Half Life are nevoie de 12 GB pentru a rula corespunzător.
Un alt aspect la care ar trebui să mai fiți atenți este memoria internă. Este de preferat ca aceasta să fie de tip SSD pentru ca jocurile să ruleze mai rapid pe PC.