Uniunea Europeană a adoptat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care reprezintă unul dintre „cele mai vizibile, directe și puternice răspunsuri ale UE la atacul brutal și neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei”, arată Comisia Europeană.
Acordul include un embargo asupra importurilor și transportului de petrol rusesc, noi sancțiuni asupra unor instituții financiare și asupra unor publicații acuzate de propagandă.
Acest pachet impune de asemenea noi sancțiuni împotriva Belarusului, având în vedere implicarea sa în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Împreună cu cele cinci pachete anterioare, sancțiunile adoptate astăzi sunt „fără precedent” și „sunt menite să crească și mai mult presiunea economică asupra Rusiei și să submineze capacitatea acesteia de a-și duce războiul împotriva Ucrainei”, arată Comisia Europeană.
Restricții la importurile de petrol
În 2021, UE a importat țiței în valoare de 48 de miliarde de euro și produse petroliere rafinate în valoare de 23 de miliarde de euro din Rusia. Statele membre au decis astăzi să impună un embargo asupra importurilor acestor produse. Aceste sancțiuni vor intra în vigoare cu efect imediat și vor elimina treptat importurile de petrol rusești.
Pentru țițeiul transportat pe mare, tranzacțiile pe piața spot și executarea contractelor existente, importurile vor fi permise timp de șase luni de la intrarea în vigoare a acestui pachet, în timp ce pentru produsele petroliere, importurile vor fi permise timp de opt luni. Statele membre care au o dependență specială de petrolul rusesc pot beneficia de o scutire temporară și pot continua să primească țiței livrat prin conductă, până când Consiliul decide altfel. Totuși, statele membre care beneficiază de această scutire nu vor putea revinde țițeiul și produse petroliere altor state membre sau țări terțe.
Datorită situației sale geografice, Bulgaria primește o derogare temporară specială până la sfârșitul anului 2024. În plus, Croația va putea autoriza până la sfârșitul anului 2023 importurile necesare pentru funcționarea rafinăriei sale.
Transportul petrolului rusesc
În termen de 6 luni, operatorilor din UE li se va interzice să asigure și să finanțeze transportul petrolului rusesc către țări terțe, în special pe rute maritime.
Rusia va avea în acest fel mari dificultăți în a exporta țiței și produse petroliere în restul lumii, deoarece operatorii UE sunt furnizori importanți de astfel de servicii.
Servicii financiare
Alte trei bănci rusești, inclusiv cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, și o altă bancă din Belarus au fost eliminate din sistemul de plăți SWIFT.
Aceste bănci sunt vitale pentru sistemul financiar rus și pentru capacitatea lui Putin de a continua războiul. Măsura va consolida izolarea sectorului financiar rusesc.
Furnizarea anumitor servicii – inclusiv cele contabilitate, audit, consultanță fiscală, consultanță în afaceri și management - către guvernul rus, precum și către persoane juridice, entități sau organisme stabilite în Rusia este interzisă.
Posturi TV suspendate
Difuzarea a trei posturi de stat ruse – Rossiya RTR/RTR Planeta, Rossiya 24/Russia 24 și TV Center International – a fost suspendată. Acestea sunt unele dintre cele mai importante instituții de dezinformare pro-Kremlin care difuzează propagandă în sprijinul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Mai multe autorități de reglementare din statele membre UE au luat deja măsuri împotriva acelor radiodifuzori și canale rusești controlate de stat. Conținutul acestora va fi acum interzis în toată Uniunea Europeană, indiferent de modul de difuzare.
De asemenea, a fost interzisă publicitatea pentru produse sau servicii în instituțiile media sancționate.
Restricții pentru exporturi
Pachetul de sancțiuni include de asemenea noi restricții pentru exporturi. Lista mărfurilor interzise la export în Rusia a fost extinsă pentru a include substanțe chimice care ar putea fi utilizate în procesul de fabricare a armelor chimice.
De asemenea, pachetul de astăzi extinde lista persoanelor fizice, juridice sau entităților asociate complexului militar-industrial al Rusiei. Acestea sunt implicate în diverse sectoare, precum electronică, comunicații, armament, șantiere navale, inginerie și cercetare științifică. Aceste persoane și entități se află și pe lista de sancțiuni a SUA.
De asemenea, au fost adăugate pe lista sancțiunilor și noi entități din Belarus.
Preluare: Digi24.ro