Quercetina este un antioxidant natural care protejează organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar. Este extrem de utilă în eliminarea senzației de oboseală constantă, slăbiciune și muncă mentală intensă. Are proprietatea de a refuce efectele distructive ale stresului. Dacă cineva dorește să se protejeze de infecții și boli cardiovasculare, ar trebui să crească aportul de quercetină în dieta sa.
Se găsește în mod natural în multe produse vegetale de unde este extrasă, și ulterior integrată ca supliment alimentar. În combinație cu sărurile de calciu, are proprietăți antialergice și antiinflamatorii. Toate acestea nu sunt singurele proprietăți ale acestui valoros compus natural de origine vegetală.
Unde se găsește quercetina în plante naturale?
Poate fi găsită, de exemplu, în florile de castan, soc și păducel, dar nu numai. Există în cantități mari în ceapă, struguri de culoare închisă, leuștean, merișor, tarhon, semințe de chimen negru, diverse tipuri de miere, afine, nuci, mere, cartofi, țelină, fenicul, portocale, salată verde, capere, cireșe, cireșe, roșii , varză de Bruxelles, nucă de cocos, merișoare, conopidă, varza kale, fasole, spanac, vinete, pepeni, vin și banane. Quercetina poate fi extrasă din pătrunjel, ceai verde, afine, broccoli, căpșuni și ulei de măsline, sunătoare, coada-calului sau mușețel .
Toate aceste legume și plante pot fi consumate frecvent dacă există anumite probleme inflamatorii în organism, această substanță activă le poate ameliora. Quercetina alături de anumite creme antiinflamatorii vor reduce simptomele neplăcute ale inflamațiilor pielii.
Ce proprietăți are quercetina?
Quercetina are efecte pozitive asupra imunității, sistemului vascular și metabolismului lipidic. Are proprietăți anticancerigene, antialergice, antivirale, antiinflamatorii și antiaterosclerotice. Acest antioxidant natural previne dezvoltarea bolile cardiovasculare și aglomerarea trombocitelor.
De asemenea, inhibă secreția de histamină, ceea ce o face utilă în alergii. Stimulează sistemul imunitar, reduce colesterolul din sânge și inhibă procesul de oxidare a lipidelor În plus, scade tensiunea arterială și previne formarea plăcilor de ateroscleroză. Aceasta are un rol important, în tratamentele de remodelare corporală, fiind eficientă în special dacă procedura este completată de o cremă anticelulitică din plante.
Deoarece quercetina este capabilă să relaxeze mușchii contractați ai căilor respiratorii, se dovedește a fi de mare ajutor în tratamentul bolilor pulmonare cronice și a astmului.
Quercetina din plante naturale sub formă de supliment alimentar este folosită pentru multe afecțiuni, în special în rinita alergică, bolile inflamatorii intestinale și cancer. Doza zilnică recomandată de quercetină pentru o persoană sănătoasă este de 25 mg. Cel mai bine este să obții acest antioxidant natural din alimente, incluzând o cantitate mare de legume și fructe și plante proaspete în alimentație. Suplimentarea are sens dacă este bine gândită și adaptată nevoilor individuale ale pacientului.