Site-ul german Mobilitate Echitabilă, care oferă sfaturi muncitorilor străini din Germania, trece în revistă drepturile pe care le au muncitorii din state membre UE care merg să lucreze în Germania.
Dacă un muncitor intră în contact cu o persoană deja infectată, trebuie să-și anunțe angajatorul și să ia contact cu un medic. Dacă muncitorul este băgat în carantină, el va primi în continuare salariu. De altfel, indiferent de boală, muncitorul trebuie să primească adeverinți (scutire) de la medic și beneficiază de plata salariului normal de la angajator timp de șase săptămâni, se arată pe site-ul Mobilitate Echitabilă.

Mai mult, având în vedere situația creată de coronavirus, scutirea se poate obține fără vizită la medic, valabilă pentru maximum 14 zile, fiind de ajuns o discuție telefonică cu acesta. Certificatul de incapacitate de muncă va fi trimis acasă prin poștă.

În cazul în care angajatorul are probleme financiare, el va primi un sprijin financiar de la Agenția naţională pentru ocuparea forței de muncă pentru salariile angajaților. Indemnizația reprezintă 60% din salariul net, iar pentru angajații cu cel puțin un copil ajunge la 67% din salariul net.

Alte drepturi ale muncitorilor:

- Angajatorul nu are voie să-și oblige angajații să-și ia zile libere ca să epuizeze orele suplimentare. Trebuie să aibă acordul angajatului.

- Dacă decide să închidă firma preventiv, angajatorul este obligat să plătească mai departe salariul muncitorilor pentru această perioadă.

- Dacă un muncitor este concediat și vrea să rămână în Germania, trebuie să se înregistreze în termen de 3 zile ca șomer la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru a-și asigura dreptul la somaj.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și