„Gunoiul existent în groapă va fi sortat și astfel recuperată partea reciclabilă (plastic, PET-uri, metal etc.), iar partea ce nu poate fi reciclată va fi relocată″, probabil la Arieșul de Pădure, județul Maramureș, sau la Oradea.

-Cum adică „gunoiul va fi sortat″, etc, etc.? Nu ni s-a spus până acum că gunoiul se sortează deja? La observaţiile sighetenilor că din containerele speciale, pe categorii de deseuri, gunoiul se aruncă de-a valma în marea maşină de gunoi care cară tot, ni s-a răspuns mereu că la groapa de gunoi a orasului sunt nişte angajaţi ai salubrităţii locale care sortează gunoiul. Ce să mai înţelegem?

Intervievatul ne mai asigură că cei care stau la case vor primi încă două pubele, colorate diferit, în care să fie aruncate resturile din casa omului, pe categorii. „Cei care locuiesc la blocuri au deja la dispoziție tomberoanele tip iglu pe care le vor utiliza în continuare″.

- În loc de Oradea, ca eventual loc de depozitare, nu putea fi găsit un loc mai îndepărtat, în altă ţară, pe alt continent eventual?
- Stau într-o zonă unde, probabil din cauza temperaturii medii anuale mult prea ridicate, nu există (sau nu rezistă) iglu-urile alea în care să punem gunoaiele reciclabile. Precizez ca cei din firma „Herodot″ sunt vecinii mei... şi că cineva de la firma de gunoaie locale a spus că în zona unde locuiesc nu-i unde să se pună iglu-urile colorate. Ce părere aveţi, domnule Gherasim Nicolae?

Tot căutând informaţii despre cum rezolvă alţii din România mândră că e România problema gunoiului, am dat peste „REGULAMENTUL SERVICIULUI DE SALUBRIZARE PENTRU JUDETUL MARAMURES″, preluat şi de Primăria Sighet. Aşadar, câteva comentarii pe marginea textului.

La ART. 5, alin. (2): „Sistemul de salubrizare este alcatuit dintr-un ansamblu tehnologic si functional, care cuprinde constructii, instalatii si echipamente specifice destinate prestarii serviciului de salubrizare, precum: pubele, containere de colectare , puncte de colectare separata a deseurilor″.

- Nu se specifică nimic despre posibilitatea topirii iglu-urilor de depozitare. Containerele de colectare ar trebui să fie şi la blocul unde locuiesc. E frumos, stimaţi şefi de la „Herodot″ (încă n-aţi găsit altă denumire???), să lipsească INTERESUL FIRMEI pentru colectarea separată a resturilor care se adună în fiecare gospodărie? E frumos din partea dvs., stimaţi conducători care asiguraţi curăţenia în oraş, ca noi, cetăţenii să mergem până la Lidl pentru a pune acolo nişte cartoane şi nişte sticle? Să nu-mi spuneţi că nu ştiaţi, că n-aţi observat!

În art.18 (5) scrie că operatorul are obligatia de a asigura dezinfectia platformelor si a recipientilor „1 data pe saptamana in perioada 1 mai - 31 octombrie si de 2 ori pe luna in perioada 1 noiembrie – 30 aprilie″.

- Asta face parte din categoria „Să râdem cu″. E o glumă bună, cu poanta uşor de înţeles. O glumă bună şi nimic mai mult. Să spună cineva că nu-i aşa!
Aliniatul (6) al aceluiaşi articol 18, spune că distanţa între locul igluu-rilor şi ferestrele blocurilor trebuie să fie mai mare de 10m. Aşa se explică de ce „Herodot S.R.L.″ ne trimite cu sacii cu hârtii şi sticle tocmai la Lidl. Aşa da grijă pentru sănătatea şi nasul cetăţenilor!

Închei cu „ART. 87 Utilizatorii au urmatoarele obligatii:
m) sa nu arunce deseuri si obiecte de uz casnic pe strazi, în parcuri, pe terenuri virane sau în locuri publice;
n) sa depuna hârtiile si resturile marunte de ambalaje care se produc cu ocazia utilizarii mijloacelor de transport si a activitatii desfasurate pe strazile localitatii în cosurile de hârtii amplasate de operator de-a lungul strazilor si în alte asemenea locuri;
o) sa mentina curatenia pe trotuare, pe partea carosabila a strazii sau a drumului, pe portiunea din dreptul condominiului, gospodariei si a locurilor de parcare pe care le folosesc;
p) sa pastreze curatenia pe arterele de circulatie, în piete, târguri si oboare, în parcuri, locuri de joaca pentru copii si în alte locuri publice″.

Oare cine a făcut „REGULAMENTUL SERVICIULUI DE SALUBRIZARE PENTRU JUDETUL MARAMURES″ ştie că se pot da amenzi şi că pot fi încasate? Până acum s-au făcut doar nişte fiţuici format A4, pe care nu le citeşte nimeni şi pe care scrie că nu-i frumos să aruncăm gunoaiele pe unde nu trebuie.

Rezultatul acţiunii? ZERO!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și