„Am bucuria de a anunța că cetățenii cehi care doresc să călătorească în Canada nu mai au nevoie de vize în acest scop, începând de azi”, a declarat Jelinek în cadrul unei conferințe de presă, citat de media locale.

La rândul său, ministrul ceh de externe Jan Kohout a subliniat că această decizie va contribui atât la dezvoltarea turismului în ambele sensuri, cât și la intensificarea relațiilor economice dintre Republica Cehă și Canada.

Canada a renunțat la vizele pentru cehi în 2007, dar le-a reintrodus în iulie 2009, din cauza numărului mare de solicitanți de azil din Republica Cehă, în majoritate romi, care susțineau că sunt discriminați în țara lor. În decembrie 2012 au fost introduse o serie de schimbări de substanță în ce privește sistemul de azil canadian, iar în urmă cu circa o lună Ambasada Canadei la Praga a indicat că guvernul canadian a început demersurile de ridicare a obligativității vizei.

Ulterior, premierul canadian Stephen Harper a confirmat, la Bruxelles, că se va renunța într-un viitor apropiat la vizele pentru cetățenii cehi, explicând că libera circulație a persoanelor între Canada și Uniunea Europeană este în interesul autorităților de la Ottawa, menționează agenția cehă de presă CTK.

În plus, după cum notează AP, cehii au amenințat cu blocarea acordului de liber-schimb semnat luna trecută de Canada cu Uniunea Europeană, din cauza acestei restricții.

Schimbările adoptate de Canada în privința sistemului de azil urmăresc să asigure acordarea mai rapidă a protecției necesare pentru persoanele îndreptățite, dar și plecarea mai rapidă a celor care în realitate nu au nevoie de protecție, precum și descurajarea abuzurilor.

De la reintroducerea obligativității vizelor, Canada a emis peste 30.000 de vize pentru cetățeni cehi și a respins circa 500 de aplicanți.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și