Personajul Janka Festinger, s-a născut la Sighet la 16 noiembrie 1916 și a murit în 1994, dar povestea ei a rămas, spusă de copiii ei David și Oscar Speace, întru-un documentar artistic. Povestea Jankăi dezvăluie în detaliu ceea ce s-a întâmplat atunci când familia ei, care trăia la Sighet, a fost distrusă. La 7 octombrie 1945, după eliberare, Janka Festinger scria o scrisoare de 60 de pagini, unchiului său din America, în care povestea despre cele întâmplate. În 1998, Oscar Speace, unul dintre cei doi fii ai Jankăi, hotărăște să scrie o piesă despre Holocaust, prilej cu care află de existența scrisorii.

Regizorul Dorel Todea dramatizează textul tradus de Ioan J. Popescu, punând în scenă patru personaje, la vârste diferite, reprezentând-o pe Janka în cele „patru vieți pe care le-a trăit”. Artistele au strălucit prin interpretarea fiecărei partituri cu sinceritate, trăind momentele dramatice sau frumoase, evocate în fiecare secvență.

Nina Hoza (Janka la maturitate) a interpretat cu sobrietate dar cu putere un text dificil, plin de elemente dramatice, Alina Maria (Janka în lagăr) s-a dovedit o adevărată actriță, impresionând prin evocarea momentelor dramatice din lagăr, Ioana Denisa Vraja (Janka tânără) a avut o interpretare elegantă, plină de sensibilitate, evocând momentele fericite ale personajului, o supriză deosebită a produs-o Carmen Sorocan (Janka la adolescență) care a interpretat cu talent actoricesc personajul la vârsta copilăriei. Prologul spectacolului a fost interpretat de Dorel Todea, întruchipându-l pe Oscar, ca apoi să treacă la pupitrul muzical și de lumini..

Muzica și decorul au dat forță spectacolului, pe final cei prezenți răsplătind minute în șir cu aplauze un spectacol de referință pentru teatrul sighetean.

Este un spectacol EXCEPȚIONAL!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și