Numărul studenţilor este în scădere, iar dintre cei înscrişi, tot mai puţini absolvesc facultăţile pentru care au optat. Însă, conform spuselor reprezentanţilor din cadrul universităţii, numărul de locuri la buget a rămas acelaşi, scăzând numărul de studenţi pe locuri la taxă, fapt care creează probleme financiare. Printre altele, aceste neajunsuri duc la desfiinţarea specializărilor.

„Unele (specializări) s-au desfiinţat din cauza cadrelor, cum ar fi de exemplu «Comunicare şi relaţii publice» şi altele pentru că nu sunt clienţi. Nu sunt studenţi. Finanţarea programelor de studii se face în funcţie de numărul de studenţi. Ca atare, nu-ţi poţi permite, de exemplu, să menţii o specializare unde te trezeşti că în anul III sau IV ajungi cu cinci sau cu şapte studenţi. Nimeni nu îşi poate permite chestia asta. În situaţiile astea, bineînţeles că, la un moment dat, se va face o analiză şi specializări de genul ăsta vor fi restricţionate. Pentru că nu se pot susţine financiar”, a declarat Dan Călin Peter, prorector CUNBM.

„Sunt sub o mie de studenţi care plătesc cu mari dificultăţi”

Faptul că sunt mai puţini studenţi la taxă afectează în mare măsură bugetul universităţii. Reprezentanţii CUNBM afirmă că va urma o analiză pentru a stabili cu exactitate dacă pe lângă specializările care s-au desfiinţat se vor mai desfiinţa şi altele. Cu toate acestea, măsurile nu îi afectează pe studenţii actuali, care îşi vor duce la bun sfârşit studiile, indiferent de specializare.

„Faptul că sunt mai puţini studenţi ne-a afectat foarte tare. La buget, locurile au fost aproximativ aceleaşi. În schimb, scăderea e drastică la cei în regim de taxă. În câţiva ani, numărul de studenţi la taxă a scăzut la sub o treime. În urmă cu câţiva ani, erau 3.000 de studenţi care plăteau şi acuma sunt sub o mie de studenţi, care plătesc cu mari dificultăţi. E o problemă, pentru că banii aceia nu mai există în sistem. Trebuie făcută o analiză. Probabil în mai, iunie, se va face o analiză şi pe urmă aceste lucruri se stabilesc şi se votează în senat. Dacă se va constata că anumite specializări nu se justifică prin faptul că cererea pentru ele este prea mică şi numărul de studenţi este insuficient, atunci se poate lua o hotărâre. Dar nu se poate lua numai în senat şi prima măsură e că nu se mai alocă cifră la şcolarizare. Oricum, chiar dacă vreo specializare se închide, din motivele pe care le-am enumerat, plus altele, atunci lucrul acesta se face numai începând cu anul I. Studenţii care există deja îşi desăvârşesc studiile”, a conchis prorectorul Dan Călin Peter.

În aceste condiţii, în viitorul apropiat, vom vorbi despre Centrul Universitar Nord la timpul trecut. Creşte numărul tinerilor care nu mai sunt dispuşi să facă o facultate doar „pentru că e la modă”, în consecinţă scade numărul specializărilor, deci veniturile instituţiei. Un viitor trist pentru o fostă universitate de prestigiu.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și