Cercetatorii s-au declarat extrem de surprins de aceasta descoperire a ceea ce ei numesc "pandoravirus", o clasa de virusi care nu sunt inruditi cu virusii ce imbolnavesc oamenii.

"Pandoravirusii" sunt remarcabili prin marimea deosebita a genomului lor, genom care contine intre 1.900 si 2.500 de gene, in conditiile in care virusul gripei contine doar 10 gene.

De obicei virusii nu sunt considerati forme de viata, insa anumiti oameni de stiinta considera ca acesti "pandoravirusi" ar putea fi clasati ca organisme vii.

Observati la microscop, acesti doi "pandoravirusi", unul descoperit intr-un strat sedimentardin largul coastelor chiliene (Pandoravirus salinus) iar celalalt descoperit pe fundul unui lac din Australia, in apropiere de Melbourne (Pandoravirus dulcis), par mult mai asemanatori cu celulele vii decat alti virusi cunoscuti.

Oamenii de stiinta ffrancezi spera ca descoperirea facuta sa le aduca mai multe finantari pentru cercetari stiintifice, despre felul in care functioneaza acesti "pandoravirusi", fapt care ar putea duce la inovatii importante in domeniile biomedical si biotehnologic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și