Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 km. Trebuie subliniat faptul că de acest Acord vor beneficia aproximativ două milioane de cetăţeni români şi ucraineni de pe o parte şi alta a frontierei.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, acordul privind micul trafic de frontieră facilitează considerabil regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două ţări vecine, în beneficiul locuitorilor acestor zone.

Ministerul Afacerilor Externe a ţinut să arate că înmânarea primelor permise de mic trafic de frontieră eliberate în baza Acordului va avea loc în viitorul apropiat, în cadrul unei ceremonii organizate în zona de frontieră, în prezenţa miniştrilor afacerilor externe ai celor două state.

Sighetenii, principalii beneficiari ai Acordului

Primarul Sighetului, Ovidiu Nemeş, nu anticipează o creştere a numărului de români care vor trece în Ucraina.

„Ucrainenii vor trece mai uşor frontiera. Eu anticipez o creştere a numărului de treceri dinspre Ucraina spre România şi nu invers. Apoi, în cazul celor care fac speculă cu produse alimentare sau orice alt gen de produse, nu cred că vor avea creşteri. Cei mai câştigaţi sunt ucrainenii prin intrarea în vigoare a acestui Acord”, a explicat primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş.

Cei de la Biroul Vamal Sighet ţin să arate că se va înregistra o creştere în privinţa traficului de călători.„Se aşteaptă primele permise. Trebuie să vedem când vor fi eliberate. În opinia mea, traficul va creşte, pentru că ucrainenii acum nu mai au nevoie de viză. Românii vor trece în continuare cu paşapoarte. Va creşte traficul de călători şi, implicit, cel de mărfuri”, a declarat Lidia Mureşan, şef birou vamal la Biroul Vamal Sighet.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și