Autorităţile americane au considerat raportul în mare parte credibil, dar detaliile sale sunt deschise spre interpretare, potrivit unei surse apropiate serviciilor de informaţii. Deşi cererea chineză a fost făcută într-o perioadă când preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Beijingul pentru ceremonia de deschidere a JO de iarnă - unde s-a întâlnit cu omologul său chinez Xi Jinping - nu este clar dacă liderul rus a abordat în mod direct această chestiune cu cel chinez, indică sursa citată.

Informaţiile din raport au fost relatate prima dată de cotidianul american The New York Times.

După întâlnirea Putin-Xi desfăşurată în marja JO de iarnă, Moscova şi Beijingul au dat publicităţii o declaraţie comună în care afirmau că parteneriatul lor 'nu are limite' şi condamnau extinderea NATO - un element esenţial al justificării date de Putin pentru atacarea Ucrainei.

Ministerul de Externe chinez a reacţionat joi, afirmând că informaţiile apărute în presă privind o coordonare între Rusia şi China înaintea atacului militar rus împotriva Ucrainei sunt 'fake news'.

Astfel de practici de distragere a atenţiei şi de mutare a vinei sunt 'demne de dispreţ', a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, într-o conferinţă de presă.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și