Într-o scrisoare din luna martie 2015, Ion Epureanu, directorul general al companiei Kajel Holdings Limited, cu sediul în Insulele Virgine britanice a oferit Lukoil oportunitatea demarării discuțiilor în vederea cumpărării rafinăriei Petrotel Ploiești. Kajel Holdings a fost mandatată de compania China Peace Petroleum Group, cu sediul la Beijing, specializata în importul și exportul de produse petroliere.

Atât Ion Epureanu cât și un purtător de cuvânt de la LukOil ai confirmat trimiterea, respectiv primirea scrisorii, dar reprezentantul LukOil a reiterat că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România.

Compania LukOil este acuzată de procurori de spălare de bani și evaziune fiscală. Ancheta asupra LukOil a început anul trecut. Procurorii descoperiseră la acel moment un prejudiciu de 230 de milioane de euro creat prin spălare de bani şi evaziune şi au pus sechestru pe stocurile de petrol din Portul Constanţa.

Potrivit procurorilor, banii ar fi fost mutați din rafinăria din România către Olanda şi invers. Evidenţele Petrotel LukOil arată că firma a primit sume importante de la acţionarul majoritar, care nu au mai apărut în raportările către Fisc şi nici la Registrul Comerţului. În plus, procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către LukOil Europe Holding din Olanda aproape două miliarde de euro. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus măsura controlului judiciar asupra a cinci persoane, între care doi cetăţeni ruşi, cu toţii angajaţi ai LukOil Ploieşti.

Cu toate acestea, LukOil contestă sechestrul de două miliarde de euro pus de procurori și a precizat că speră să nu se retragă de pe piața din România.

"Acuzaţiile sunt absolut nefondate", afectând afacerile, dar LukOil nu intenţionează să închidă sau să vândă rafinăria, a declarat Thomas Muller, vicepreşedintele LukOil.


Preluare: B1TV.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și