Sefii de la Autoritatea de Supraveghere Financiara si-au stabilit deja salariile. Surse guvernamentale au declarat pentru cotidianul.ro ce sume si-au votat cei din conducerea noii institutii. Desi salariile nu sunt de neglijat, au aparut si primele nemultumiri.
Potrivit surselor noastre, presedintele Dan Radu Rusanu va avea un salariu de 14.000 de euro pe luna, iar vicepresedintii, in jur de 12.000 de euro. In schimb, membrii neexecutivi vor castiga 35% din salariul presedintelui, insemnand maxim 4.000 de euro pe luna.

Noua salarizare a atras si primele nemultumiri in randul sefilor de la ASF. Mai multe persoane din conducerea institutiei sunt deranjate de faptul ca membrii neexecutivi castiga de trei ori mai putin decat presedintele, in conditiile in care raspunderea este comuna. Principala problema reclamata ar fi aceea ca „din postura de membru al ASF nu ai voie sa faci afaceri, politica, practic nu poti obtine venituri din alta parte”.

Chiar daca vor castiga mult peste nivelul de salarizare din Romania, membrii ASF numiti in posturile respective spun ca nu s-a respectat intelegerea initiala, iar castigurile nu sunt la nivelul BNR. Drept care, deja unii dintre ei ameninta ca vor renunta la mandat. Ceea ce ar insemna un semnal negativ, o bila neagra pentru noua institutie, a carei infiintare a fost convenita cu FMI.

Imediat dupa ce a fost validat de Parlament ca sef la ASF, Dan Radu Rusanu a anuntat ca nivelul de salarizare va fi decis in prima sedinta. De asemenea, el promitea ca, imediat ce decizia va fi luata, va face publice salariile respective. Ceea ce nu s-a intamplat. Intre timp, au avut loc trei sedinte ale ASF si nivelul de salarizare a fost aprobat.
Legislatia in domeniu aprobata de Parlament prevede ca nivelul de salarizare in cadrul ASF este decis de conducerea institutiei, tinand cont de „nivelul remuneratiei acordate unor pozitii si functii similare din piata financiara.”

Fostele conduceri castigau pana la 46.000 de euro pe luna

Parlamentul a aprobat in data de 24 aprilie noua conducere a Autoritatii de Supravegherea Financiara, structura nou formata in urma unificarii altor trei institutii: Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
La momentul respectiv, premierul Victor Ponta declara ca toate salariile si veniturile de la ASF se vor incadra in standardele BNR. Premierul promitea si ca “nu vor mai fi salarii de 188.000 de lei pe luna, cum se castiga la CSA, sau 80.000 de lei pe luna, ca la Valori Mobiliare, sau 62.000 de lei, ca la Pensii private”.

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara are 17 membri. Presedinte este liberalul Dan Radu Rusanu, secondat de Daniel Daianu ca prim-vicepresedinte si de trei vicepresedinti: Daniel Tudor, Mircea Ursache si Ion Giurescu. Posturile de membrii neexecutivi sunt ocupate de: Dorina Mihailescu, Gheorghe Marcu, Gavrila Alexe, Gheorghe Albu, Lorand-Istvan Kralik, Marian Mirzac, Marian Sarbu, Cornel Moldoveanu, Tudor Balta, Doru Frunzulica, Nina Puiu si Gheorghe Cornel Coca Constantinescu.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și