Declarația completată de către un agent al lui Djokovic a fost pusă la îndoială, având în vedere că postări de pe rețelele sociale îl arătau pe sportivul sârb în Belgrad de Crăciun, înainte să zboare din Spania spre Australia pe 4 ianuarie.

Marți, premierul australian, Scott Morrison, a primit un telefon de la omologul său sârb, Ana Brnabić, în care a căutat să gestioneze repercusiunile diplomatice după suspendarea vizei, insistând că regulile de la granița Australiei nu discriminează.

În ciuda faptului că și-a recâștigat luni în instanță viza, soarta lui Djokovic va fi determinată de ministrul imigrației din Australia, Alex Hawke, datorită puterii sale personale de a anula din nou viza și de a-l deporta pe numărul 1 mondial la tenis.

Orice decizie de a anula din nou viza va fi cel mai probabil contestată de Djokovic iar totodată acesta va dori să stea în afara detenției pentru imigranți pentru a putea juca la Australian Open, unde caută să obține al 21-lea titlu de grand slam, un record pentru jucătorii de tenis la masculin.

Pentru a anula viza, Hawke va trebui să ia în considerare o amenințare la adresa siguranței publice, anularea fiind în interesul public.

Aceasta ar putea însemna o nouă investigație în cazul declarației de dinaintea călătoriei lui Djokovic și a aparițiilor sportivului în zilele de după 16 decembrie când a primit un rezultat pozitiv la testul Covid.

În declarația de călătorie în Australia, depusă pe 1 ianuarie, Djokovic a bifat „nu” la întrebarea: „Ați călătorit sau veți călători în cele 14 zile de dinaintea zborului către Australia?”.

Declarația este însoțită de un avertisment că dacă este dată o informație falsă sau care dezinformează reprezintă „o abatere gravă”, pedepsită și prin sancțiuni civile.

În documentele depuse la instanța federală, Djokovic a spus că pe 1 ianuarie el l-a autorizat pe agentul său să depună declarația sa, înainte să călătorească pe 4 ianuarie la Melbourne, din Spania prin Dubai.

În interviul său de pe 6 ianuarie cu oficialii de la frontieră, Djokovic a confirmat că declarația a fost completat de către agentul său, „bazându-se” pe derogarea medicală primită de la Tennis-Australia, însă nu a fost întrebat în interviu despre călătoriile în perioada anterioară sosirii.

O postare pe Twitter a unui reporter de tenis portughez, Jose Morgado, îl arată pe Djokovic în Belgrad de Crăciun, alături de vedeta handbalului Petar Djordjic.

Djokovic a mai apărut jucând tenis pe străzile din Belgrad, într-o postare video din Belgrad publicată pe Instagram pe 26 decembrie, care pare că acum a fost scoasă.

O academie de tenis din Sotogrande, Spania, a postat pe 31 decembrie un video în care sportivul se antrena, alături de mesajul: „Confirmăm că Novak Djokovic este pregătit pentru Australian Open”.

Ulterior, academia respectivă a avut mai multe postări cu Djokovic, inclusiv una din 1 ianuarie în care menționează că o filmare a fost făcută în ziua anterioară.

Publicația australiană The Age scrie că Djokovic a apărut și în orașul Marbella din sudul Spaniei pe 2 ianuarie.

Djokovic a zburat din Spania la Melbourne, unde a ajuns la 23:30 pe 5 ianuarie.

Întrebat dacă declarația de călătorie ar putea oferi noi motive pentru anularea vizei lui Djokovic, un purtător de cuvânt al lui Hawke a spus că ministrul încă ia în considerare dacă să-și exercite puterea.

Problema cu declarația de călătorie vine de asemenea pe lângă anomaliile raportate de pe site-ul oficial, care afișează rezultatul testului Covid pozitiv al lui Djokovic, care a fost baza derogării sale medicale de la a se vaccina. Der Spiegel a relatat că codul QR legat de testul Covid al lui Djokovic de pe 16 decembrie, publicat luni cu documentația din instanță, părea uneori că arată un rezultat negativ la test.


Preluare: Digi24.ro

CIRCUL CONTINUĂ - Un nou scandal în cazul Novak Djokovic. Acesta ar fi mințit în declarația Covid de călătorie înainte să ajungă în Australia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și