Subscrierile vizau capitalizarea cu 150 milioane de euro, necesare City pentru evitarea deschiderii procedurii de faliment. ASF a mai transmis că va analiza situația și va lua deciziile care se impun.

City Insurace, în pragul falimentului

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”, a anunțat, miercuri, ASF.

City Insurance are milioane de clienți și, la finalul primului trimestru din 2021, era pe primul loc în piața de asigurări din România.

La finele lunii trecute, Cristian Roșu, vicepreședintele ASF, declara pentru profit.ro că măsura imediată e deschiderea procedurii de faliment: „Dacă banii promiși nu intră în conturile companiei, aplicăm prevederile legale, adică declanșăm procedura retragerii autorizației de funcționare și intrarea în faliment”

Practic, City Insurance ar avea aceeași soartă precum Astra Asigurări și Carpatica.

Într-o astfel de situație, nu vor fi probleme pentru românii care au mașinile asigurate la City Insurance, contractele lor urmând să fie valide până la expirare.

Probleme vor avea șoferii care sunt loviți în trafic de o mașină asigurată la City Insurance, notează HotNews. Aceștia ar trebui să face cerere de deschidere dosar de daună la FGA, iar după ce va fi analizată, plata despăgubirilor nu va putea fi făcută decât după ce instanța decide definitiv falimentul firmei de asigurări.

Mai mult, așa cum e în prezent legislația, FGA nu poate plăti decât maxim 450.000 lei pe un creditor de asigurare al unui asigurător în faliment.

Pe 4 iunie, ASF a anunțat sancțiuni dure pentru City Insurance, după controalele efectuate. Membrii directoratului și ai Consiliului de supraveghere ai societății au primit amenzi cumulate de 8 milioane de lei și li s-au retras autorizațiile, iar firma a fost amendată cu peste 2,9 milioane de lei cu obligația de a veni cu un plan de redresare. Tot atunci, Fondul de Garantare a Asiguraților a preluat temporar conducerea asigurătorului.

S-a ajuns aici după ce City Insurance a raportat ASF încă din 2017 că deține disponibilități bănești la o societate bancară străină cu care, de fapt, n-a avut raporturi contractuale.

Vivendi International, controlată de omul de afaceri Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, anunțase în aprilie că a încheiat un acord cu firma olandeză I3CP Holdings BV pentru vânzarea întregului pachet de acțiuni deținute la City Insurance România.


Preluare: b1tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și