Pe agenda şedinţei de Guvern de miercuri se află spre adoptare un proiect de hotărâre privind îngheţarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a tarifelor poliţelor RCA.

"Un alt subiect foarte important şi aşteptat de către toţi cetăţenii ţării, este vorba despre acea hotărâre de Guvern iniţiată de către ASF, privind reglementarea pentru o perioadă de şase luni a pieţei asigurărilor. Este o decizie pe care am amânat-o de la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută. Am luat această decizie pentru că am simţit nevoia să continuăm dialogul şi să beneficiem de mai multe date şi informaţii legate de modul în care această hotărâre va produce efecte", a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a subliniat că în cadrul întâlnirilor avute a condiţionat aprobarea proiectului de hotărâre de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure că nu vor mai fi derapaje viitoare pe piaţa asigurărilor.

"Este cea de-a treia societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor. Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară, împreună cu celelalte instituţii, Consiliul Concurenţei, şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog onest, transparent şi foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate. Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit", a declarat Ciucă.

În completare, reprezentantul ASF la şedinţa de Guvern a prezentat detalii privind modificările aduse prin proiectul de hotărâre referitor la poliţele RCA.

"După cum ştiţi de săptămâna trecută, principalele elemente ale acestei hotărâri de Guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele 6 luni. Aceste tarife calculate şi ofertate în piaţă de către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. De asemenea, se vor plafona şi comisioanele de distribuţie ale brokerilor la nivelul de 8% din prima netă, iar toţi asigurătorii vor calcula şi vor oferta aceste tarife la nivelul de B0, baza de la care se porneşte orice calcul, care, ulterior, va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportamentul acestora în anii anteriori. Acest lucru, în urma discuţiilor cu asociaţiile de transportatori, se va aplica şi BAR-ului, BAR-ul este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România. (...) Esenţa juridică a acestei hotărâri constă în Legea Consiliului Concurenţei, care ne permite să facem aceste ajustări sau intervenţii în ajustări pe piaţă", a declarat reprezentantul ASF.

Oficialul ASF a dat asigurări că modificările de legislaţie cerute de la nivelul Guvernului vor fi propuse la începutul lunii mai a acestui an.

"În următoarele luni, şi nu vorbim de cel şase, probabil că la sfârşitul lunii aprilie, cu siguranţă la începutul lunii mai, va fi prezentată spre dezbatere noua formă a Legii 132, a Legii RCA, care va elimina toate disfuncţiile care au dus de-a lungul aplicării actualei legi la multe sincope şi multe elemente care au creat şi crizele la care asistăm astăzi. Această lege, în afară că va corecta ceea ce am identificat pe parcursul celor 6 ani în care veche lege a funcţionat, se va pune şi în concordanţă cu noile prevederi ale Directivei RCA care este obligatoriu pentru România să fie transpusă în legislaţia primară până la începutul anului 2024", a susţinut acesta.

Faţă de cele arătate, premierul i-a solicitat reprezentantului ASF ca instituţia să prezinte un grafic al elaborării propunerilor care vizează modificare Legii RCA.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și