Față de propunerea făcută de către executivul Primăriei din ședința pe comisii reunite din data de 27 iulie a.c., nu a survenit nicio modificare.

Astfel, noile salarii brute propuse ajung la următoarele sume:

- directori executivi în Primărie și în instituțiile din subordine, între 7.293 lei și 7.496 lei
- șef serviciu, între 6.800 lei și 7.003 lei
- șef birou, între 6.293 și 6.496 lei

În timp ce salariile pentru aceste funcții cunosc creșteri spectaculoase (ex. salariul pentru un șef birou de la 2.520 lei la 6.496 lei, creștere cu 157,78%), nu la fel stau lucrurile și pentru angajații simpli, ale căror salarii cresc nesemnificativ, în cele mai multe cazuri, sau pentru unii chiar scad (ex. salariul unui subinginer de la Urbana scade cu 17,81%, de la 3.740 lei la 3.074 lei. De asemenea, cele mai multe salarii ale muncitorilor de la Urbana scad cu procente de la 0,2% până la 4-5%).

Consilierul local Iuga Nicolae (UNPR) a ridicat în fața Consiliului local inechitățile existente în propunerea pentru noile salarii, propunând ca aprobarea noilor salarii să fie amânată pentru sfârșitul lunii august a.c. și să se rediscute cuantumul acestora: „Propun să rămână în plată salariile aferente lunii iunie pentru luna iulie, urmând ca noile salarii să fie stabilite și adoptate de către Consiliul local în urma discuțiilor dintre consilieri și angajații în cauză, pentru ca astfel de inechități să nu mai existe. Spre exemplu nu sunt de acord ca salariul directorului executiv de la Centrul de informare turistică să fie același cu cel al Direcției Venituri din Primărie, volumul de muncă și răspunderile fiind diferite. Eu îmi doresc ca în noua grilă să crească mai mult salariile angajaților simpli din Primărie și mai puțin ale celor cu funcții de conducere. Nu vă supărați, dar salarii de 7.500 lei la Centrul de informare turistică mi se par exagerate”.

Aceeași poziție a fost însușită și de către consilierul local Tudor Vlad (independent), care a arătat că trebuiesc impuse criterii de performanță pentru angajații Primăriei și a instituțiilor din subordine, la fel cum se practică și în mediul privat.

Viceprimarul municipiului, Ildiko Beres, a susținut că acest proiect de HCL este unul care face dreptate, îndreptând nedreptățile exitente până în acest moment cu privire la salarizare și a cerut colegilor consilieri să voteze acest proiect, primarul municipiului fiind absent de la ședință. Au luat cuvântul și liderii de sindicat ai angajaților în cauză, care au susținut proiectul de hotărâre privind majorarea salariilor.

Pentru ca proiectul de HCL să treacă erau necesare 11 voturi „pentru”, prezenți fiind 13 consilieri. Supus la vot, proiectul de hotărâre a picat, neîntrunind numărul minim de voturi necesare. Au votat pentru consilierii locali PSD, UDMR și PNL, iar împotrivă consilierii Iuga Nicolae și Tudor Vlad. Consilierii Rednic Petre (PSD) și Tomșa Petru (PNL) s-au abținut de la vot, având în vedere că aceștia se aflau în conflict de interese, deoarece au rude apropiate care lucrează în aparatul administrativ sau în instituțiile subordonate CL Sighet, soție, respectiv fiică.

Văzând că proiectul nu trece, acesta a fost pus din nou pe ordinea de zi într-o nouă ședință extraordinară, care a avut loc după ședința ordinară, la câteva ore după prima. De data aceasta a fost nevoie de un număr de 10 voturi „pentru”, astfel încât proiectul să fie adoptat, având în vedere că între timp a fost vacantat un post de consilier local, în persoana d-lui Moldovan Vasile, care, devenind Prefect al județului Maramureș, și-a înaintat demisia din Consiliul local Sighet.

Deși consilierul local Iuga Nicolae a revenit cu propunerea de amânare cu o lună a adoptării noilor salarii pentru a corecta discrepanțele existente în grila propusă de către executiv, aceasta nu a fost adoptată de către consilierii PSD și PNL, trecându-se la votul asupra noii grile, în forma în care a fost propusă. În condițiile în care consilierul local Tomșa Petru se afla în conflict de interese, acesta a condus ședința de Consiliu și și-a exprimat votul în favoarea proiectului de hotărâre, chiar dacă legea interzice expres acest lucru.

Proiectul a fost votat de către consilierii locali prezenți ai PSD (Godja Eugenia, Ghenț Traian-Dacian, Pontoș Alin, Beniamin Iosif), PNL (Ivașcu-Onița Daniela, Mih Vasile, Moiș Petru, Tomșa Petru) și UDMR (Beres Ildiko, Kerekes Andrea), întrunind la limită cele 10 voturi necesare.

Consilerii locali Iuga Nicolae și Vlad Tudor au anunțat imediat după vot că vor ataca în contencios administrativ hotărârea de consiliu adoptată, având în vedere că și dl. consilier Petru Tomșa a participat la vot, deși se afla în stare de conflict de interese. Rămâne ca Justiția să se pronunțe asupra legalității sau nelegalității acestei Hotărâri de consiliu local.

În facsimil puteți vizualiza noile salarii aprobate de către Consiliul local Sighet pentru angajații din Primărie și din unele instituții din subordine. Pe coloana „Salariu de bază + Spor” sunt reflectate salariile vechi și pe coloana „Salariu 01.07.2017” sunt reflectate noile salarii. Alăturat acestei coloane apar creșterile salariale în procente, precum și instituția la care lucrează angajații respectivi. Pentru a nu fi acuzați de subiectivism, coloana cuprinzând numele angajaților a fost anonimizată.

CL Sighet a adoptat în mod ilegal noile salarii în Primărie: Creșteri salariale și de 4.000 de lei pentru șefi, iar pentru angajații simpli cresc puțin sau chiar scad

CL Sighet a adoptat în mod ilegal noile salarii în Primărie: Creșteri salariale și de 4.000 de lei pentru șefi, iar pentru angajații simpli cresc puțin sau chiar scad

CL Sighet a adoptat în mod ilegal noile salarii în Primărie: Creșteri salariale și de 4.000 de lei pentru șefi, iar pentru angajații simpli cresc puțin sau chiar scad

CL Sighet a adoptat în mod ilegal noile salarii în Primărie: Creșteri salariale și de 4.000 de lei pentru șefi, iar pentru angajații simpli cresc puțin sau chiar scad

Pentru o vizualizare mai bună a imaginilor CLIC AICI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și