Centrul comunei Budeşti se bucură de o imagine deosebită în urma reabilitării în stil rustic a tuturor clădirilor publice, cu elemente de artă tradiţională specifice zonei.
În prezent, se lucrează la reabilitarea exteriorului şcolii gimnaziale, care se integrează perfect în ansamblul celorlalte clădiri renovate în acelaşi ton: cămin cultural, primărie, bloc social, informează InfoMM.
Muncitorii lucrează pe partea din spate a clădirii şcolii, iar în curând lucrările se vor finaliza. S-a început cu schimbarea acoperişului, s-a refăcut faţada, iar geamurile au fost încadrate cu scândură ornată cu elemente tradiţionale specifice locului, motivul principal fiind rozeta. Pereţii au fost tencuiţi, s-a aplicat o decorativă de culoare albă şi s-au amenajat alei rustice, din piatră cubică.
Investiţia s-a realizat din bugetul local şi se ridică la 600.000 lei, urmând ca banii să fie recuperaţi în perioada următoare. În acest sens, s-au făcut demersuri pentru obţinerea finanţării la Ministerul Dezvoltării. În ultimii doi ani, s-au reabilitat pe rând toate clădirile publice din centrul comunei, atât prin fonduri europene, cât şi prin contribuţie locală. În total, s-au atras din fonduri comunitare 80.000 euro, iar 20.000 euro reprezintă contribuţia Consiliului Local.
„Am gândit acest proiect în scopul promovării valorilor şi tradiţiilor locale”
Rezultatul obţinut în urma implementării acestui proiect unic în Maramureş este lăudabil, deoarece aspectul centrului comunei s-a schimbat radical, iar cei care păşesc pentru prima oară aici sunt plăcut surprinşi de ceea ce văd. Şi localnicii sunt încântaţi de aspectul pe care l-a căpătat centrul de comună şi se mândresc că nicăieri în Maramureş nu mai există un asemenea proiect, demn de un sat de oameni gospodari.
„Este îmbucurător că am reuşit să redăm un aspect plăcut acestor clădiri publice şi să le reabilităm într-un stil aparte, rustic. Este un vis mai vechi pe care am reuşit să-l văd împlinit. Din ansamblul clădirilor publice reabilitate lipsea şcoala, pe care se mai lucrează şi în prezent. Pentru demararea proiectului am atras fonduri europene, iar ca să reuşim să extindem lucrările la toate clădirile am contribuit şi noi substanţial. Am gândit acest proiect în scopul promovării valorilor şi tradiţiilor locale. Am vrut să arătăm că se poate moderniza o clădire şi păstrându-se elementele decorative specifice zonei. Turiştii sunt plăcut surprinşi”, a explicat primarul comunei, Liviu Tămaş.
Preluare: InfoMM.ro