Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, a emis o atenţionare hidrologică pentru mai multe râuri din ţară.
Hidrologii au anunţat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE, informează JurnalMM.ro.
Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele 9 ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş şi Someşul Mare (judeţele Maramureş, Satu-Mare şi Bistriţa-Năsăud).
Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Lăpuş, Iza şi Tur.
Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.
PROGNOZA METEO
Sâmbătă, norii acoperă cerul în cea mai mare parte a zilei în majoritatea regiunilor, doar prin nord-vest cerul e variabil. În prima parte a zilei plouă, slab, local în Banat, în Transilvania şi în Moldova, dar după-amiază în sud şi în sud-est aşteptăm averse şi descărcări electrice, pe arii extinse în Muntenia şi în Dobrogea, unde cantităţile de apă trec de 15 l/mp, în timp ce în Oltenia aceste fenomene vor fi izolate. La munte vor fi precipitaţii mixte. Vântul prinde putere în majoritatea zonelor, cu rafale ce pot trece de 50..60 km/h.
În vest, în nord şi în centru se răceşte accentuat astfel încât valorile termice vor fi mai mici decât mediile multinuale. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 9…10 grade în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei şi 21…22 de grade în Lunca Dunarii.
Preluare: JurnalMM.ro