Din acest motiv, votul final a fost reluat luni, în favoarea Codului exprimându-se șapte membri (Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu, Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu și Lorand Turos) și împotrivă — un membru (Narcisa Iorga).

Vicepreședintele Consiliului, Viorel Vasile Buda, care a votat joi împotriva Codului etic pe ansamblu, a explicat luni că cel puțin pentru unul dintre cele opt articole ale Codului membrii Consiliului ar fi trebuit să aibă un vot unanim. Acestui punct de vedere i-au subscris Monica Gubernat și Cristina Trepcea.

În varianta adoptată, Codul etic include criteriul integrității, potrivit căruia "în exercitarea atribuțiilor de serviciu membrii Consiliului Național al Audiovizualului pot participa la emisiuni privind reflectarea activității Consiliului numai cu mandatul acestuia".

Un alt criteriu îl reprezintă cel al neutralității politice și prevede că "membrii CNA vor acționa, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în mod independent și echidistant față de factorul politic, indiferent de convingerile lor personale, nu se vor angaja în nicio activitate politică".

Criteriul imparțialității stipulează că "membrii CNA vor aplica deciziile fără tratamente preferențiale induse de potențialul economic sau reputația instituțiilor media sau al altor instituții publice".

Al patrulea criteriu adoptat este cel al autonomiei, precizându-se că "membrii CNA vor respinge, în activitatea lor curentă, orice formă de presiuni sau avantaje venite din partea radiodifuzorilor ori din partea unor terțe persoane cu interese în obiectul de activitate al CNA".

Criteriul consultării publice prevede că "reglementările și deciziile se adoptă numai după consultarea cu părțile interesate, în vederea respectării principiului transparenței decizionale".

"În ședințele publice, membrii CNA vor acționa în conformitate cu Legea 504 și cu Legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică și vor exprima doar opinii legate de subiectele în discuție", se mai arată în criteriul consultării publice.

Criteriul colegialității, cel de al șaselea, prevede că "în ședințele publice, membrii Consiliului acționează în conformitate cu legea, exprimă opinii cu privire la subiectele în discuție, fără a se angaja în dispute cu caracter personal".

Cel de-al șaptelea criteriu, al nediscriminării, stipulează că "membrii CNA vor urmări ca prin deciziile luate să asigure un tratament nediscriminatoriu între radiodifuzori".

În ultimul criteriu, al prezumției de nevinovăție, se arată că "în reflectarea cazurilor aflate în curs de cercetare sau de judecată, membrii CNA se vor sesiza cu promptitudine la nerespectarea de către radiodifuzori a prezumției de nevinovăție și a dreptului oricărei persoane la un proces echitabil".

Narcisa Iorga a afirmat că votul final cu care a fost suplimentată ordinea de zi de luni nu este justificat din punctul de vedere al grabei manifestate.

"Nu văd ce s-a putut întâmpla de joi până acum. (...) Având o majoritate covârșitoare, nu faceți decât să vă impuneți cu forța punctele de vedere", a spus Narcisa Iorga.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și