Sistemul de învățământ de tip profesional și tehnologic este în pragul falimentului și nu este atractiv pentru absolvenții de gimnaziu din Maramureș. Într-un raport al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș cu privire la potențialele opțiuni pentru continuarea studiilor de către școlari în anul 2016/2017, din 700 de elevi intervievați, extrem de puțini au declarat că se vor orienta înspre licee cu profil tehnologic.
Raportat la totatul de 4.639 de elevi, procentele sunt extreme de îngrijorătoare.
Câteva situaţii vorbesc de la sine: electronică – 1,7%, industria lemnului – 0,7%, comerţ – 0,7%, chimie industrială – 0,4%, silvicultură – 0,3%, agricultură – 0,3%, industrie textilă – 0,1%.
Adrian Todoran, candidatul Partidului Mişcarea Populară Maramureş pe locul I pentru Camera Deputaţilor, afirmă că una dintre priorităţile sale în calitate de viitor parlamentar este legată de readucerea în prim-plan a şcolilor profesionale, oferind în acest fel o şansă în plus pentru eficentizarea sistemului de învăţământ românesc.
„Regăsim această problemă nu doar la nivel de judeţ. Ea este valabilă în întreaga țară. În scurt timp vom rămâne fără specialiști calificați in diverse meserii. Segmentul industrial, al serviciilor și economic în general vor avea de suferit, practic nu vor mai fi oameni care să țină economia țării. Acum, tinerii nu se îndreaptă către scolile de meserii întrucât oportunitățile sunt mici, nu există laboratoare de practică și parteneriate cu mediul privat, unde să poate lucra. Stă în puterea viitorilor parlamentari sa intervină. Câteva dintre soluţii ar fi: alocarea de fonduri pentru creșterea numărului de școli; parteneriate cu societăţi comerciale cărora să li se acorde faciliăți fiscale pentru angajarea tinerilor; încurajarea prin burse a școlarilor să aleagă scolile de meserii”, declară Adrian Todoran, candidat pentru Camera Deputaţilor pe listele PMP Maramureş, la algerile din 11 decembrie.
A consemnat,
Cătălin Man.