Coama cometei, de aproximativ 50.000 de kilometri, străluceşte în nuanţă verde, iar specialiştii spun că este datorită unui gaz rezultat din interacţiunea cu căldura de la razele solare. Astăzi, corpul ceresc se află la 42 de milioane de kilometri depărtare de Pământ, adică o treime din distanţa între Terra şi Soare.

Cometa numită C/2022 E3 (ZTF) va fi cel mai aproape de Pământ pe 1 februarie 2023, la aproape 12 luni după ce oamenii de ştiinţă au descoperit-o prima oară. Astronomii au observat prima oară lumina verzuie a cometei şi coada de praf aurie în luna martie a acestui an, folosind un echipament specific de la Observatorul Zwicky Transient.

Astronomii cred că această cometă este prima care poate fi văzută cu ochiul liber, de la cometa Neowise care a putut fi observată în luna iulie a anului 2020. Însă în timp ce cometa Neowise a lăsat o dâră lungă, nebuloasă pe cer, este foarte probabil ca acum această cometă să apară ca o dâră gri pe cerul nopţii.

Cometa verde va mai fi vizibilă peste 50.000 de ani

Există posibilitatea şi ca ea să rămână vizibilă până în a doua săptămână a lunii februarie, însă astonomii au prognozat că până în aprilie va fi mai aproape de Soare şi lumina ei va fi semnificativ mai slabă, deci va fi foarte greu să fie reperată chiar şi cu telescopul.

"Este foarte greu de anticipat chiar şi cea mai luminoasă cometă, însă astronomii au urmărit traseul cometei C/2022 E3 (ZTF) încă de când aceasta a fost descoperită în luna martie a anului 2022, şi previziunea prezentă este că ar putea atinge magnitudinea +6 - limita a ceea ce poate fi observat cu ochiul liber - sau chiar puţin mai luminoasă când va fi cel mai aproape de Pământ, la 1 februarie", a declarat, pentru Newsweek, Tania de Sales Marques, astronom la Observatorul Regal din Greenwich în Marea Britanie.

Ea a adăugat că "această cometă urmează, în general, direcţia lui Polaris, Steaua Nordului, unde o vom putea repera la începutul lunii februarie. Până atunci ar trebui să fie vizibilă pe cerul nopţii".

Având în vedere că această cometă nu se va mai reîntoarce decât peste alţi 50.000 de ani, aceasta ar putea fi o şansă unică în viaţă de a o observa.


Preluare: Observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și