Comisia Europeană a fost anunţată în luna mai, prin raportul favorabil al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, că Ministerul Transporturilor a finalizat implementarea măsurilor impuse prin documentele de pre-suspendare şi de încetare a plăţilor, transmise în iunie şi decembrie 2012.

Autoritatea de Management POS Transport a implementat măsurile corespunzătoare procedurale, organizaţionale şi operaţionale în vederea asigurării eficacităţii şi calităţii verificărilor de management, a legalităţii şi regularităţii procedurilor de achiziţii publice pentru certificarea cheltuielilor.

Prin Scrisoarea de Întrerupere plăţi (iunie 2012) şi Scrisoarea de presuspendare (decembrie 2012), Comisia Europeană a stabilit pentru Programul Operaţional Sectorial Transport implementarea a opt măsuri specifice cu termen 13 februarie 2013, dată limită conform scrisorii de presuspendare transmisă de către Comisia Europeană.

În luna decembrie 2012, doar pentru o singură măsură se demarase procedura de implementare, iar în perioada martie - aprilie 2013 fosta conducere a CNCF CFR SA nu a derulat nicio procedură de achiziţie publică, blocând astfel implemetarea procedurilor operaţionale necesare procesului de evaluare a achiziţiilor publice.

„Mă alătur optimismului transmis de către comisarul european, domnul Johannes Hahn în reuşita deblocării programului POST 2007-2013. Este foarte important să repornim programele europene”, a declarat Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor.

Ca urmare a deficienţelor apărute în utilizarea fondurilor europene în perioada 2009 - 2011, Comisia Europeană a pre-suspendat patru programe operaţionale: Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Programul Operaţional Regional (POR), Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Comisia a reluat în acest an plăţile pe două programe operaţionale: POSDRU şi POR.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și