Fabricarea ilicită de droguri ar putea creşte în contextul războiului din Ucraina, a avertizat luni ONU, pe baza experienţei conflictelor din alte zone, potrivit AFP.
"Informaţiile din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est par să arate că situaţiile de conflict ar putea funcţiona ca un magnet pentru fabricarea de droguri sintetice, care pot fi fabricate, de fapt, oriunde", subliniază Biroul ONU împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC) în raportul său anual.
"Acest efect poate fi şi mai puternic când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe mari de consumatori", a adăugat raportul.
Înainte de invazia rusă, Ucraina dispunea de un număr tot mai mare de laboratoare de amfetamină, precizează experta Angela Me, intervievată de AFP.
Aproape 80 au fost destructurate în 2020, comparativ cu 17 în 2019.
Această capacitate de producţie "s-ar putea extinde dacă războiul persistă", explică ea.
"Nu mai există poliţie pentru a opri activitatea laboratoarelor", adaugă experta.
Războiul poate de asemenea "perturba rutele de trafic", notează raportul, care menţionează un posibil declin în Ucraina de la începutul lui 2022.
Angela Me face apel de asemenea la monitorizarea situaţiei din Afganistan, care a produs anul trecut 86% din opiul la nivel mondial.
În aprilie, liderul suprem al talibanilor a ordonat interzicerea cultivării macului.
"Trebuie să vedem dacă acest lucru va duce la o reducere semnificativă", subliniază experta, sau dacă, dimpotrivă, culturile ilegale se vor dezvolta din cauza deteriorării condiţiilor socio-economice din această ţară.
Orice schimbare va avea "repercusiuni asupra aproape tuturor regiunilor din lume", atenţionează ONU.
Aproximativ 284 de milioane de persoane din lume - una din 18 în categoria de vârsta 15-64 de ani - au consumat droguri în 2020, ceea ce înseamnă cu 26% mai mult decât în urmă cu un deceniu.
În timp ce majoritatea sunt bărbaţi, femeile recurg în mare măsură la stimulente de tip amfetamine, dar sunt "subreprezentate la tratament", îşi exprimă regretul Angela Me.
Ea vorbeşte despre o "dublă stigmatizare" şi despre necesitatea de a crea locuri unde aceste femei să se poată simţi "în securitate" şi să poată rămâne cu copiii lor.
Un alt motiv de îngrijorare evidenţiat în raport este că producţia de cocaină a atins un nou record, fiind de 1.982 de tone în 2020.
Raportul UNODC, care este o "evaluare preliminară", se bazează pe informaţii pe care organizaţia le-a adunat de la statele membre, de la propriile filiale şi din analiza de surse deschise, media şi rapoarte instituţionale.
Preluare: AGERPRES