Metodele strămoşeşti, atât de actuale!

Murăturile se prepară de acum 2.000 de ani. Varza a fost una dintre primele legume murate. Dacă la început instinctul şi nevoia de resurse de hrană au stat la baza realizării murăturilor, astăzi conservarea lor este mai mult o dorinţă de a reîntâlni gustul de neconfundat al legumelor murate. „A mura” legumele înseamnă a le ţine într-o soluţie de oţet sau de saramură care prin fermentare încurajează dezvoltarea microorganismelor benefice pentru organism. Poţi obţine murături folosind oteţ sau saramură făcută din sare, după propriul gust.

Murături în oţet şi murături în saramură

În oţet putem conserva tot felul de legume, însă cei mai gustoşi sunt gogoşarii, castraveţii şi ardeii capia. Atenţie la oţetul pe care îl foloseşti! Este recomandat oţetul de bună calitate, din vin sau din fructe, folosit cu măsură. Evită oţetul alimentar care conţine acid acetic pentru că strică gustul legumelor conservate. Murăturile în saramură pot fi obţinute din aproape toate legumele: varză albă, varză roşie, gogonele, ardei capia, morcovi, ţelină, ardei iute, castraveţi, inclusiv din fructe: mere, pere, gutui.

Sfat: Murăturile trebuie evitate de persoanele care au probleme digestive deoarece sunt acide şi pot provoca crize de gastrită sau de ulcer. Un consum redus de murături se recomandă şi persoanelor suferinde de boli cardiovasculare, întrucât ele conţin o cantitate mare de sare.

Legumele congelate

Congelarea este o metodă sănătoasă de conservare a legumelor întrucât păstrează aproape integral substanţele nutritive, culoarea şi aroma acestora. Putem congela o mare varietate de legume: vinete, ardei, fasole verde, mazăre, ciuperci, dar şi de fructe: afine, prune, cireşe, fragi. Sunt legume care nu pot fi congelate cu succes , de aceea ar fi bine să le evităm: sfecla, morcovii, conopida, castraveţii, ridichile, cartofii şi dovleceii.

Sfat: Porţionează de la început legumele în punguţe mici, pentru a evita decongelarea lor atunci când vei dori să le consumi. Pune în aceeaşi pungă legumele necesare pentru o ciorbă, pentru a-ţi uşura munca.

Cum să ai murături de calitate

Indiferent dacă vrei să obţii legume în oţet sau în saramură, trebuie să le alegi pe cele tari, nelovite şi nepătate. Apa în care au fiert legumele este bine să fie folosită pentru umplerea borcanelor deoarece este plină de vitamine. Sarea cea mai indicată pentru murături este cea mare, grunjoasă, şi în niciun caz cea iodată. Legumele trebuie adăugate în borcane în aşa fel încât să poată respira, deci nu înghesuite. Ustensilele din lemn sunt cele recomandate pentru manevrarea legumelor, a condimentelor şi a saramurii. Capacul borcanului cu murături trebuie închis perfect etanş, iar locurile ideale de depozitare sunt spaţiile aerisite, întunecate, ferite de razele soarelui.

Sfat: Nu opta pentru murăturile din comerţ care conţin conservanţi artificiali periculoşi, de tipul E 202 (sorbat de potasiu) sau E 211 (benzoat de sodiu).


Preluare: incomemagazin.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și