Acest lucru a fost raportat sâmbătă de serviciul de presă al Consiliului UE și al Comisiei Europene. Plafonul se va aplica afacerilor occidentale și companiilor și teritoriilor de logistică controlate de Occident, din 5 februarie, va începe o perioadă de tranziție de 55 de zile, scrie sursa citată.

„Astăzi, împreună cu partenerii noștri din G7, am aprobat alte plafoane de preț pentru produsele petroliere rusești transportate pe mare, cum ar fi motorina și uleiul de încălzire”, a spus CE.

„Plafonul de preț pentru produsele petroliere va fi introdus din 5 februarie și va include o perioadă de tranziție de 55 de zile pentru a finaliza contractele de furnizare încheiate înainte de introducerea plafonului de preț, cu condiția ca combustibilul să fi fost încărcat pe navă înainte de 5 februarie 2023 și va ajunge în portul de destinație până la 1 aprilie”, se arată în document.

Nivelurile plafonului vor fi revizuite la fiecare 2 luni.

Plafoanele de preț pentru țițeiul rusesc (la nivelul de 60 de dolari pe baril introdus din 5 decembrie) și produsele petroliere sunt vândute pe piața mondială de SUA, Canada, țările UE, Marea Britanie și Japonia. În practică, mecanismul arată astfel: aceste țări interzic companiilor lor de logistică și companiilor străine, sub amenințarea sancțiunilor, să transporte petrol și produse petroliere rusești dacă acestea sunt furnizate la prețuri peste plafon. De asemenea, companiilor financiare le este interzis să asigure astfel de transporturi.

Tot în UE, din 5 februarie, intră în vigoare o interdicție completă a furnizării pe mare a produselor petroliere rusești.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și