Podul va fi construit printr-un grant european în dreptul lacului Teplița și va ajunge pe malul ucrainean în vecinătatea localității Biserica Albă.

"Podul e unul dintre proiectele de anvergură ale județului și va face conexiunea cu regiunea Transcarpatia, localitățile din zona de frontieră, dar în același timp investiția va da plus valoare relațiilor dintre România și Ucraina. E una dintre investițiile preconizate de peste 20 de ani ce în sfârșit va intra în lucru", a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă, prefectul județului Maramureș, Anton Rohian.

La rândul său, prefectul Administrației de Stat din Rahiv, Ucraina, Andrjiuk Demetro Demetrovici, a susținut că podul ce urmează a fi construit e un punct de legătură rutieră accesibilă între două zone transfrontaliere aflate în relații excelente.

"E una dintre construcțiile foarte importante ce vor cimenta relațiile dintre România și Ucraina. Pe noi ne leagă nu doar relațiile comerciale, ci și cele familiale și credem că această investiție va schimba radical relațiile noastre de bună vecinătate printr-o și mai bună înțelegere", a spus acesta.

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, speră ca podul să deschidă un alt ritm al relațiilor comerciale dintre cele două părți.

"După mai bine de 20 de ani, construcția podului devine o realitate. Eu nu doresc ca această investiție să deservească numai transportului de țigări ascunse prin portbagajele mașinilor, ci să deschidă un alt ritm al relațiilor comerciale dintre noi și vecinii din Ucraina. Cred că Maramureș, dar și municipiul Baia Mare au acest potențial", a subliniat Cherecheș.

Prefectul Administrației de Stat din Rahiv a precizat că podul peste râul Tisa scurtează legăturile rutiere cu Rusia, Țările Baltice, Polonia, Ungaria și Slovacia.

"Podul va permite accesul în Ucraina cu mai multă rapiditate, dar va scurta cu câteva sute de kilometri destinațiile transportatorilor spre țările baltice, Polonia, Rusia, Slovacia și Ucraina. Permite accesul la alte căi de comunicație rutieră spre Kiev, Sankt Petersburg, dar și la un coridor european ce traversează Ucraina pentru a ajunge la Moscova", a declarat, pentru AGERPRES, prefectul din Ucraina.

Deocamdată, nu a fost stabilită varianta finală de construcție a podului, proiectul fiind în studiu la CNADNR. O primă variantă prevede un pod cu două benzi de circulație și patru benzi laterale. În apropiere construcției va funcționa punctul de trecere a frontierei și vama.

Delegația ucraineană care-l însoțește pe prefectul din Rahiv urmează să aibă în cursul zilei de duminică întâlniri cu oameni de afaceri și să participe la un târg expozițional agricol și la un festival al comunității ucrainene din comuna Remeți.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și