Studiul observational a fost realizat pe 826 de pacienti care au urmat un tratament pentru cancer de colon in stadiul 3, acesta fiind bazat in general pe interventie chirurgicala si chimioterapie.

Astfel de pacienti — cu tumori care nu s-au raspandit in alte zone ale corpului — au 70% sanse de supravietuire inca trei ani dupa tratament.

Circa 19% dintre pacienti au consumat cel putin 56 de grame din mai multe tipuri de nuci pe saptamana. In cazul lor, s-a constatat un risc cu 42% mai mic de recidiva a cancerului si o reducere cu 57% a riscului de deces in comparatie cu pacientii care nu au inclus in dieta lor nuci dupa incheierea tratamentului, se arata in raportul lansat inaintea intalnirii anuale a Societatii Americane pentru Oncologie Clinica (ASCO), ce va avea loc in Chicago, luna urmatoare.

Analizand doar consumul de fructe oleaginoase provenind de la arbori, s-a constatat o reducere cu 46% a riscului de recidiva a tumorilor si cu 53% a riscului de deces in cazul pacientilor care consumau cel putin 56 de grame pe saptamana, in comparatie cu persoanele care nu mancau nuci.

In cazul consumului de arahide — cele mai consumate fructe oleaginoase din Statele Unite — sau de unt de arahide, nu s-a observat nici un efect semnificativ.

“Numeroase studii in domeniul sanatatii cardiovasculare si a diabetului au demonstrat beneficiile consumului de fructe oleaginoase si am simtit nevoia de a afla daca acestea ar fi valabile si in cazul pacientilor cu cancer colorectal”, a declarat autorul principal al studiului, Temidayo Fadelu, cercetator in domeniul medicinii in cadrul Dana Farber Cancer Institute. “Pacientii (cu cancer — n.r.) in stadiu avansat, care beneficiaza de chimioterapie, intreaba in mod frecvent ce mai pot face pentru a reduce riscul de recidiva sau de deces, iar studiul nostru reprezinta o contributie importanta la teoria potrivit careia modificarea dietei si activitatea fizica pot fi benefice”, a completat acesta.

Consumul de fructe oleaginoase, insa, nu poate inlocui chimioterapia si alte tratamente, atrag atentia expertii.

Un alt studiu, discutat miercuri inaintea conferintei de la Chicago pe tema cancerului, a fost realizat pe 992 de pacienti diagnosticati cu cancer de colon fara metastaze. Acesta a demonstrat ca adoptarea unei diete mediteraneene si activitatea fizica reduc riscul de moarte prematura cu 42% si, in plus, micsoreaza posibilitatea de recidiva a tumorilor, precizeaza sursa citata.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și