Astfel, în primele 2 luni ale anului 2017, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 298.000 pachete cu ţigări, în valoare aproximativ de 2,7 milioane lei, 21 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 19 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 90 persoane.

Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii provin, preponderent, din R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Germania, Serbia, Bosnia, Croația, Letonia, Ungaria, Turcia şi România.

Cele mai traficate mărci de ţigări au fost Marble, Ashima, Plugarul, L&M, Jin Ling și Marlboro.

În anul 2016, poliţiştii de frontieră au confiscat 4,5 milioane pachete cu ţigări cu o valoare aproximativă de 39,7 milioane lei, aproximativ 221 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 47 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 304 persoane.

În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost descoperite în timp ce erau trecute peste frontieră, dar și în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport şi pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Ţigările sunt achiziţionate fără documente legale, cu intenţia de a fi comercializate pe pieţele din interiorul ţării.

Din cazuistica înregistrata la nivelul Poliţiei de Frontieră Române, au fost constatate mai multe modalităţi de acţiune la care recurg traficanţii de ţigarete. Dintre acestea, principalele constau în:

traversarea fâşiei de demarcaţie prin locurile în care aceasta prezintă condiţii de relief greu accesibile mijloacelor auto din dotarea poliţiei de frontieră;
disimularea ţigărilor în autoturisme vechi, modificate sau cu incinte ascunse, pentru limitarea pierderilor in cazul confiscării;
folosirea containerelor şi a serviciilor unor firme de transport pentru introducerea şi transportul ţigărilor de contrabandă pe teritoriul României.
În ceea ce priveşte metodele concrete folosite de traficanţi pentru trecerea peste frontieră a ţigărilor sunt de menţionat:

metoda ,,capac", care constă în disimularea pachetelor de ţigarete printre alte categorii de mărfuri - îndeosebi cu baza de impozitare mică - tranzitate în mod legal prin punctele de trecere ale frontierei;
,,antifonarea" autoturismelor cu ţigarete, constând în ascunderea pachetelor in diverse părţi componente ale acestora (cauciucuri, lonjeroane, portiere etc.) ori utilizarea pereţilor dubli;
disimularea ţigaretelor în îmbrăcăminte sau lipite pe corp, în ambalajele altor produse alimentare sau în genţi cu fund dublu;
metoda ,,cablului", utilizată în zona frontierei riverane, care presupune trecerea baxurilor cu ţigarete pe un cablu fixat pe cele două maluri ale cursului de apă;
tranzitarea zonei muntoase de frontieră cu atelaje trase de cai, profitând de relieful muntos greu accesibil, aspect care face dificilă verificarea traseelor;
folosirea unor aparate de zbor – motodeltaplan/planor/drona – care sunt modificate pentru transportul baxurilor de ţigări peste frontieră.
Din punct de vedere al rutelor folosite, se constată că cele mai multe încercări de introducere a ţigărilor în România, sunt înregistrate la frontierele de Nord, Est şi Sud-Vest.

La frontiera de Nord, (judeţele Maramureş, Suceava, Satu Mare) sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea. În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale.
La frontiera de Est, (judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani) sunt predominante ţigările de origine din R. Moldova (ţigări de calitate inferioară – Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici – încadrate plafonului vamal – de către persoane fizice.
În judeţele din Sud-Vestul ţării, (judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Timiş) sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.
Complexitatea sub care se manifestă acest fenomen infracţional transfrontalier impune, pe lângă luarea unor măsuri de natură organizatorică, instituţională, legislativă, acţionară şi logistică şi intensificarea colaborării tuturor instituţiilor cu responsabilităţi în asigurarea ordinii publice şi combaterii eficiente a fenomenului infracţional, pe plan intern.

Poliţia de Frontieră Română acţionează în sistem integrat alături de alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii ale statului cu atribuţii în domeniul fiscal, pentru combaterea contrabandei, contrafacerii şi comerţului ilegal cu produse de tutun.

De asemenea, având în vedere că, în general, țigările de contrabandă provin din țările vecine, intensificarea relaţiilor de colaborare cu autorităţile de frontieră vecine, precum şi cu instituţiile similare din alte state, poate duce la obținerea unor rezultate mai bune în combaterea acestui fenomen, scopul fiind unul comun, de asigurare a securităţii şi siguranţei cetăţeanului la nivelul spaţiului comunitar.

Totodată, s-a stabilit că un rol important în combaterea acestui fenomen îl au cetățenii, care pot sprijini autoritățile statului prin semnalarea activităților infracționale în zona noastră de competență. Poliția de Frontieră pune la dispoziția celor interesați un număr unic de telefon, 021.9590, unde orice persoană poate să sesizeze astfel de fapte.

De asemenea, cetățenii au opțiunea de a refuza achiziționarea unor astfel de produse de pe piața neagră. Prin cumpărarea unor țigarete nefiscalizate, pe lângă faptul că “alimentează” economia subterană, își pun în pericol sănătatea pentru că, sunt dese cazurile în care au fost depistate țigarete contrafăcute sau improprii consumului.

Având în vedere prejudiciile aduse la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum și produse accizabile, precum şi reţinerii în vederea confiscării a mărfurilor traficate.

CAZURI SEMNIFICATIVE

Țigări de contrabandă trecute peste apa râului Prut cu ajutorul unor sfori

În data de 7 februarie a.c., în jurul orei 02.30, acționând pentru valorificarea unor informaţii, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului Țuțora, județul județul Iași au observat, pe direcţia localităţii de frontieră Măcărești, două persoane care se îndreptau spre malul românesc al râului Prut.

Imediat, lucrătorii noștri au acționat pentru reţinerea persoanelor, care au fost surprinse în timp ce încercau să treacă peste apa înghețată a râului Prut, cu ajutorul unor sfori, două colete voluminoase.

În urma cercetărilor s-a stabilit că cele două persoane sunt cetăţenii români Petru B. și Sebastian L., în vârstă 24 și 18 ani, domiciliaţi pe raza judeţului Iaşi.

Persoanele descoperite la malul râului Prut au declarat că țigările aparțin unui cetățean moldovean, iar ei urmau să le treacă ilegal de pe un mal pe celălalt al râului, în schimbul sumei de 1.000 lei.

Coletele conțineau 2.000 pachete ţigări de diferite mărci, în valoare de aproximativ 22.548 lei și au fost ridicate în vederea confiscării. În cauză polițiștii de frontieră au întocmit lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă.

Au incendiat intenționat țigările de contrabandă, pentru a scăpa de polițiștii de frontieră

În data de 16 martie a.c. la nivelul S.T.P.F. Maramureș, acționând în baza unor date conform cărora într-o anexă gospodărească de pe raza localității Petrova, jud. Maramureș, este depozitată o cantitate de țigări, s-a declanșat o acțiune specifica pe linia combaterii contrabandei.

Astfel, un echipaj al poliției de frontieră care se afla în zonă a observat că la o anexă gospodărească aparținând imobilului respectiv a izbucnit un incendiu.

La faţa locului a fost solicitat un echipaj din cadrul I.S.U. Maramureș care a procedat la stingerea incendiului.

Pe timpul intervenției I.S.U., polițiștii de frontieră au observat mai multe persoane care au fugit din curtea imobilului respectiv, având asupra lor cartușe cu ţigări.

Drept urmare lucrătorii noștri au intervenit pentru reținerea acestora, moment în care persoanele în cauză au adresat injurii și amenințări la adresa polițiștilor de frontieră, aruncând cu mai multe obiecte contondente spre aceștia.

Astfel, polițiștii de frontieră au procedat la somarea prin voce şi deoarece cei în cauză nu s-au conformat, au fost executate două focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, moment în care persoanele in cauza au s-au dispersat în direcții diferite, fugind spre alte imobile din zonă.

În anexa respectivă, polițiștii de frontieră au depistat mai multe colete cu țigări, marea majoritate a acestora fiind afectată de incendiu. În urma inventarierii țigărilor recuperate a rezultat cantitatea de 3.520 pachete, de proveniență ucraineană, în valoare de 32.000 lei.

Din primele cercetări a rezultat faptul că incendiul a fost provocat intenționat în scopul distrugerii țigărilor care fac obiectul infracțiunii de contrabandă.

În cauză sunt cercetate două persoane, domiciliate pe raza județului Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia și distrugerea de probe la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.

Aproximativ 20.000 pachete cu țigări, un pistol calibru 9 mm şi trei încărcătoare fără muniție, confiscate la frontiera de nord

În data de , în P.T.F. Siret s-a prezentat pentru a intra în ţară Ion S., cu dublă cetățenie româno-ucraineană, în vârstă de 32 ani, conducând un autoturism marca Audi A6, înmatriculat în Belgia.

Polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra mașinii, ocazie cu care, în compartimentul roții de rezervă, într-un loc special amenajat, au fost descoperite 2.340 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, un pistol calibru 9 mm din categoria armelor letale supuse autorizării şi trei încărcătoare fără muniție.

Arma letală şi cele trei încărcătoare au fost ridicate de polițiștii de frontieră, urmând să fie predate Serviciului Arme şi Muniții din cadrul I.P.J. Suceava.

Țigările, în valoare de 3.000 lei, au fost ridicate în vederea confiscării, iar bărbatul a fost sancționat contravențional de lucrătorii vamali cu amendă în cuantum de 10.000 lei. Autoturismul în cauză a fost ridicat în vederea confiscării deoarece avea confecționat un spațiu special amenajat.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți, pentru săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor şi munițiilor şi contrabandă calificată, la finalizare urmând a fi dispuse masurile legale ce se impun.

În data de 20 martie a.c., un echipaj mobil din cadrul Sectorului PF Sighet a efectuat semnalele regulamentare pentru a opri în trafic, pe raza localității de frontieră Sighetu Marmației, o autoutilitară marca Volkswagen, înmatriculată în Romania, la volanul căreia se afla cetățeanul român A.P., în vârstă de 17 ani, domiciliat pe raza județului Maramureș.

În urma verificării autoutilitarei, polițiștii de frontieră au observat, în compartimentul marfă, mai multe colete cu țigări de proveniență ucraineană. Drept urmare, bărbatul și mașina au fost duși la sediul poliției de frontieră pentru continuarea cercetărilor.

În urma inventarierii coletelor, a rezultat cantitatea de 17.187 pachete cu țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 157.000 de lei, care a fost ridicată în vederea confiscării.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă, iar autoturismul folosit la transportul țigărilor a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, polițiștii de frontieră îl cercetează pe tânăr pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

A.P. mai fost depistat de polițiștii de frontieră, în data de 6 martie a.c., în timp ce transporta cu un autoturism mai multe pachete cu țigări. La momentul respectiv, tânărul nu a oprit la semnalele polițiștilor de frontieră, fiind reținut după o urmărire de aproximativ 5 km.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și