In primele cinci luni ale acestui an, incasarile atrase la bugetul general consolidat al statului au fost cu 11 % mai mari decat in perioada similara a lui 2012. In schimb, in luna mai, veniturile atrase la buget au fost in scadere cu aproape 9 % fata de luna mai a anului trecut. Finantistii maramureseni spun ca diminuarea a fost cauzata de plata in avans a salariilor bugetarilor.

"Dupa cum se stie, in luna aprilie, a fost devansata data platilor drepturilor salariale la institutiile bugetare. Si, totodata, cu plata salariilor au fost facute si varsamintele reprezentate de impozitul pe venit si contributiile sociale la bugetul consolidat al statului", a afirmat directorul DGFP Maramures, Ioan Popa.

Finantistii spun ca vor incerca sa realizeze in aceasta luna planul impus de la nivel central. Efortul depinde insa si de gradul de conformare al contribuabililor maramureseni, despre care reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) spun ca nu se prea achita de datorii, in ciuda somatiilor si a executarilor silite.

"Maramuresul se confrunta cu aceasta problema, si ne referim la media pe tara, a nivelului de conformare. Noi suntem undeva sub media pe tara, care e de 82 %. Efortul e deosebit de sustinut si ideea e ca si contribuabilii trebuie sa inteleaga situatia grava, foarte greu se conformeaza si foarte greu se achita in ciuda tuturor masurilor de executare, chiar avem echipe pe teren, dar e situatia economica de asa natura”", a mentionat, Ioan Popa.

Oficialii Directiei Generale a Finantelor Publice au fost atentionati de subprefectul Pamfil Bercean ca trebuie sa isi realizeze planul, pentru ca "de executia bugetara pe primele 6 luni depinde si rectificarea bugetara" ce urmeaza sa fie facuta la nivel guvernamental.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și