"Din punct de vedere al impozitării directe, pe profit, pe dividende și pe toate veniturile obținute de o persoană fizică, cota de 16% este una dintre cele mai mici din UE și din acest punct de vedere suntem cei mai competitivi din acest punct de vedere. (...). Ea va rămâne neschimbată pe perioada 2013-2016", a declarat ministrul Chițoiu, făcând referire la informația vehiculată recent în media privind discuții pentru creșterea acesteia la 22% din 2014.

El a afirmat că în perioada guvernării Cabinetului Ponta 2 s-au luat, în principal, măsuri de natură financiară pentru stimularea mediului economic, legate de asigurarea din bugetul statului de împrumuturi din Trezorerie pentru decontarea fondurilor europene în avans. Acest lucru a avut un efect pozitiv, în acest an România reușind să deblocheze toate programele operaționale, inclusiv POS CCE, dar și să atragă fonduri europene în valoare totală care acoperă întreaga perioadă 2007-2012.

"Menținem, în continuare, această măsură, alocăm, în continuare, împrumuturi din Trezoreria statului pentru a achita în avans atât partea de cofinanțare, cât și decontările către mediul de afaceri și instituțiile publice, inclusiv autoritățile publice locale, pentru că am considerat că este o măsură de a veni în sprijinul mediului economic și, mai ales, a deblocării financiare care există în prezent, în România", a spus ministrul Finanțelor.

Daniel Chițoiu a amintit o recentă măsură luată de Executiv, în sensul garantării, în limita unui plafon de 2 miliarde de lei, 50% din valoarea creditelor luate sub formă de capital de lucru de către IMM-uri de la bănci, cu condiția ca valoarea totală a creditului să nu depășească 5 milioane de lei.

Vicepremierul a menționat că Executivul a luat la începutul anului o serie de măsuri de natură fiscală, de introducere sau majorare de impozite, dar numai în ceea ce privește impozitarea resurselor sau a veniturilor suplimentare obținute din liberalizarea prețului la gaze sau energie, ținând cont și de alinierea la calendarul asumat cu UE pentru accize.

El a mai evidențiat că lipsa de lichiditate și de finanțare este cea mai mare problemă a IMM-urilor, în momentul de față, iar mediul economic se confruntă cu o presiune fiscală din punct de vedere al nivelului impozitării, însă numai în ceea ce privește impozitarea forței de muncă.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi dimineață AGERPRES, vicepreședintele PNL, Daniel Chițoiu, a declarat că liberalii nu susțin și nu vor susține orice măsură de majorare a cotei unice. "La nivelul conducerii USL a avut loc o discuție informală, în perspectiva construcției bugetului pe 2014, în ceea ce privește creșterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susține și nu va susține orice măsură de creștere a cotei unice de 16%", se arată într-un comunicat de presă al PNL semnat de vicepremierul Daniel Chițoiu.

Precizările PNL sunt făcute în contextul unor informații apărute în presă potrivit cărora cota unică ar urma să fie majorată de la 16% la 22% și iar TVA ar fi redusă de la 24% la 22% .


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și