Simona Onţ este un producător local din comuna Fărcaşa. După câţiva ani petrecuţi în străinătate, s-a întors în ţară. Vrea să facă o agricultură de calitate. Cu produse autentice şi cât mai puţin alterate de genetica şi chimicalele folosite la scară largă.
A început simplu, cu o seră în care a cultivat câteva legume. Cu timpul, producţia a crescut, iar acum are 16 sere, fiind unul dintre cei mai căutaţi producători din zonă.
A dorit să îşi extindă afacerea. S-a gândit la un proiect cu finantare europeană. Însă... ghinion. I-a fost respins. Fără nicio explicaţie, deşi a sesizat inclusiv Guvernul. Eşecul proiectului nu a însemnat şi sfârşitul afacerii. Simona şi familia sa fac în continuare o agricultură de calitate, în ciuda faptului că autorităţile nu se implică în sprijinirea micilor producători, favorizaţi fiind în continuare cei ce domină piaţa la nivel european.
„După câtă încredere am în autorităţi, nu voi mai depune niciodată un proiect. M-au anunţat că mi s-a aprobat parţial, după care am aflat că e respins. Le-am scris ministrului Agriculturii şi premierului. Dar nu am primit încă niciun răspuns. Cred că fiecare mic producător sau crescător de animale are dreptul măcar la un răspuns. Dezinteresul manifestat faţă de noi este imens. Statul român nu te susţine cu nimic dacă eşti un mic producător. Pentru că nu poţi concura cu cei mai mari, care aduc produsele din afara ţării. Produse care de multe ori nu sunt controlate la vamă, în timp ce pe ale noastre le verifică de zece ori. Nu e o concurenţă loială, aşa cum ar fi normal, între noi şi ei. Aduc în ţară laptele şi îl vând cu 2 lei/l, în timp ce noi nu îl putem da nici cu 70 bani/l. Sau salata, pe care eu o vând cu 1 leu, iar ei o pun pe raft la preţul de 3 lei. Dar noi nu putem intra pe acea piaţă”, afirmă Simona.
Pe lângă faptul că nu primeşte nicio susţinere din partea statului, micul producător e victima unei legislaţii neadaptate condiţiilor din România. Iar lucrul acesta e cauzat de faptul că parlamentarii nu cunosc realităţile din teren, ne mai spune producătorul din Fărcaşa
Fac politică doar la televizor. Acolo, în Parlament, nu ne reprezintă. Acum, agricultura funcţionează bine, dar doar din birou. Ne spun câţi câini să avem la oi. Eu cultiv de două ori pe an. În primavară, salată, spanac, iar apoi roşii, castraveţi. Nu pot să nu pun îngrăşământ pe teren. Dar vine parlamentarul şi îmi spune că nu pot pune acum îngrăşământ, ci doar la iarnă", declară Simona.
Covaciu Severica, preşedintele Camerei Agricole Maramureş, se află pe locul I al listei Partidului Mişcarea Populară pentru Senatul României. Aceasta confirmă faptul că parlamentarii sunt străini de situaţia concretă a agriculturii româneşti. "Fac nişte legi care nu se pot aplica, pentru că nu cunosc realitatea din teren şi nu stau de vorbă cu producătorii. Iar aceştia sunt împiedicaţi să facă o agricultură de calitate. Se supun doar normelor care funcţionează în Uniunea Europeană, fără a adapta legislaţia după specificul local", precizează Covaciu Severica.
Cu certitudine, pentru Simona şi ceilalţi producători locali, şansa o reprezintă oameni care să le înţeleagă greutăţile şi să le faciliteze munca.
Şi totul trebuie să înceapă cu o legislaţie corespunzătoare, sarcină care revine deputaţilor şi senatorilor.
A consemnat,
Cătălin Man