Exploziile survenite marţi au făcut peste 150 de morţi şi 6.000 de răniţi, iar câteva zeci de persoane sunt în continuare date dispărute.

Deflagraţiile au fost provocate de explozia unui depozit în care erau stocate, potrivit premierului libanez Hassan Diab, 2.750 de tone de azotat de amoniu, timp de şase ani, "fără măsuri de precauţie".

Imaginile din satelit obținute de CNN, arată un crater imens în portul din Beirut. Imaginile arată că aproape toate clădirile din zonă au fost avariate grav sau au fost distruse de suflul deflagrației. Un crater imens care a fost umplut de apă a înlocuit o parte a portului în care anterior erau două clădiri.

Institutul american de geofizică (USGS), cu sediul în statul Virginia, indicase că reţeaua sa de captatori a înregistrat explozia ca un seism de 3,3 grade pe scara Richter. De altfel, unda de șoc s-a simțit chiar și la peste 200 de kilometri depărtare, în insula Cipru.

Potrivit calculelor făcute de Observatorul Seismologic din Iordania, explozia a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5.

Comparativ, explozia în 1962 a unei bombe atomice de 104 kilotone la situl de testare nucleară Sedan, în Nevada (vestul SUA), a creat un crater de aproape 100 de metri adâncime, scrie Agerpres.

Atentatul în care a fost ucis fostul premier libanez Rafic Hariri, în 2005, comis cu o camionetă ticsită cu explozibili, a făcut un crater cu un diametru de circa 10 metri şi cu o adâncime de doi metri, potrivit site-ului de internet al Tribunalului Special Internaţional (TSL).


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și