Criza demografică din Rusia îl face și mai periculos pe Putin, susține Washington Post. Motivul: ambițiile sale imperialiste se bat cap în cap cu involuția demografică a Rusiei.

În 2021, el a deplâns faptul că Rusia ar fi putut să aibă o populație de 500 de milioane de locuitori, dacă nu s-ar fi destrămat Imperiul Rus după Revoluția din 1917 și Uniunea Sovietică în 1991.

De altfel, de la destrămarea URSS, Rusia a intrat într-o spirală a declinului demografic.

În 1993, avea 148 milioane de locuitori. La începutul anului trecut, mai avea 145 milioane.

Se estimează că, până în 2050, va ajunge la 135 de milioane, iar până în 2100 la 126.

În prezent, Rusia este a noua cea mai populată țară din lume. Se estimează însă că va ajunge pe locul 22 până la sfârșitul secolului. Prin urmare, zilele Rusiei ca mare putere sunt numărate.

Speranța de viață la naștere în Rusia este de doar 71 de ani, iar în cazul bărbaților, 66 de ani. Rata deja ridicată a mortalității în Rusia a crescut în timpul pandemiei, când a depășit un milion de decese.

În ultimul an, de la începutul războiului, Rusia a pierdut cel puțin 70.000 de soldați în luptă în Ucraina, iar până la un milion de ruși - majoritatea tineri și educați - au fugit din țară.

Invazia lui Putin în Ucraina poate fi văzută ca o manevră disperată de a crește populația rusă sub amenințarea armelor.

Rusia a ocupat teritorii ucrainene locuite cândva de 8 milioane de oameni, dintre care mulți au murit, au fugit sau au fost deportați în Rusia. În plus, se estimează că rușii au răpit cel puțin 11.000 de copii ucraineni, fapt cu atât mai sinistru având în vedere deficitul de copii al Rusiei, punctează Washington Post.


Preluare: stiri.tvr.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și